'Grande dame' Belgische kunst Wéry overleden

De Belgische schilder Marthe Wéry ((1930) is woensdag overleden aan de gevolgen van een slagaderlijke breuk. Ze werd gerekend tot de top van de Belgische beeldende kunst....

Van onze correspondent

De grand old lady van de Belgische kunst ontwikkelde zich in ruim vijftig jaar van figuratieve naar abstracte schilderkunst. Was ze in het begin van haar carrière 'bang' voor kleur, later kwamen kleur en architectuur juist centraal te staan in haar werk.

Veelal maakte ze doeken die uit enkel kleurvakken bestonden. Daarvoor liet ze de verf uit emmers op het doek vloeien, 'tot het genoeg is'. In 2002 maakte ze met fotograaf Dirk Braeckman en de beeldende kunstenaar Jan Fabre kunstwerken voor het Koninklijk Paleis van Brussel. Wéry leverde zeven schilderijen in groentinten.

Haar eerste expositie was in 1965. Haar werk was onder meer te zien in Amsterdam, Keulen, São Paulo en de Biënnale van Venetië. Wéry's werk werd vaak vergeleken met dat van Barnett Newman, de icoon van de Amerikaanse abstracte schilderkunst.

Van der Laan kapt

in ondersteuners

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur wil een drastische vermindering van het aantal ondersteunende instellingen in de gesubsidieerde kunsten. Dat blijkt uit de brief waarin zij deze instellingen uitnodigt om subsidie aan te vragen voor de periode 2006-2008.

Zo wil Van der Laan twee in plaats van de huidige zeventien ondersteuners voor muziek en muziektheater: een voor klassieke en hedendaagse gecomponeerde muziek, een voor de 'lichtere genres' zoals pop en jazz. De zes ondersteuners voor de amateurkunsten moeten zelf komen tot 'een geïntegreerde structuur'.

Ondersteunende instellingen produceren zelf geen kunst, maar staan de kunsten bij met zaken als onderzoek, archivering en opleidingen. Bekende voorbeelden zijn het Theaterinstituut en de Boekmanstichting. Van der Laan, die moest bezuinigen op de kunstsubsidies, kortte meer op de ondersteuners om de makers van kunst te ontzien: 10 procent van hun totale budget ofwel vijf miljoen euro.

De ondersteuners kregen in de nieuwe Cultuurnota 2005-2008 alleen subsidie voor dit jaar. In die periode moeten zij subsidie aanvragen voor 2006-2008. Van der Laan zal die aanvragen beoordelen aan de hand van haar wens om de sector te saneren.

Nationale Toneel speelt

'Elementaire deeltjes'

DEN HAAG - Het Nationale Toneel komt met een toneelversie van de geruchtmakende roman Elementaire deeltjes van de Franse auteur Michel Houellebecq uit 1998. Johan Doesburg doet de regie, de première is op 19 maart. Dat kondigde het Nationale Toneel donderdag aan. In zijn boek schetst Houellebecq een grimmig tijdsbeeld. (ANP)

'De Poezenkrant' wint

titel mooiste boekomslag

AMSTERDAM - De Cyperse kater Tijger heeft voor Het Grote Boek van de Poezenkrant de titel Mooiste Boekomslag van 2004 in de wacht gesleept. Dat hebben de organisatoren Boekblad en Stichting De Best Verzorgde Boeken donderdag bekendgemaakt. Op het omslag van de jubileumuitgave van het blad De Poezenkrant, ontworpen door uitgever Piet Schreuders, staat een foto van Tijger.

Meer over