Grand Theatre Groningen voorlopig dicht

Het voortbestaan van het Grand Theatre in Groningen is onzeker nu het college een verzoek om financiële steun heeft afgewezen. Het theater aan de Grote Markt kampt al langer met schulden. Alle voorstellingen zijn voorlopig afgelast.

Door de redactie
Het Grand Theatre aan de Grote Markt in Groningen. Beeld anp
Het Grand Theatre aan de Grote Markt in Groningen.Beeld anp

Het Grand Theatre, vlakkevloerpodium voor theater, muziek en dans, kwam in de problemen nadat toenmalig staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra in 2011 de acht ton subsidie van het Rijk introk. De gemeente moest het theater daarna van de ondergang redden, maar er lijkt weinig verbetering te zijn opgetreden. Directeur Paul Smelt, in 2013 aangetreden, stelde het theater weliswaar open voor de stad, maar wist het tij niet te keren. Een maand geleden stapte hij op. Een reorganisatieplan ontbreekt tot op heden, reden waarom de gemeente weigert de gevraagde 457 duizend euro op tafel te leggen.

De raad van toezicht van het theater komt de komende dagen bijeen om de mogelijkheden voor financiering uit andere bronnen dan de gemeente te onderzoeken. Wethouder Paul de Rook heeft daar weinig vertrouwen in. In overleg met andere culturele instellingen in Groningen wil hij bekijken hoe de functies van het Grand Theatre voor de stad behouden kunnen blijven. Het theater biedt ruimte aan huisgezelschappen Het Houten Huis en Club Guy & Roni, en aan festivals als Eurosonic/Noorderslag. Ook talentontwikkeling is een van de taken. In afwachting van de ontwikkelingen is de programmering tot en met mei afgelast.

Meer over