nieuwsmuziekprijs

Grammy Awards laat de term ‘urban’ vallen

De Grammy Awards worden niet langer uitgereikt in de categorie urban. Het woord wordt volledig geschrapt uit de terminologie, maakte organisator The Recording Academy woensdag bekend.

Zangeres Lizzo is de laatste winnaar van de categorie Best Urban Contemporary Album met Cuz I Love You.Beeld REUTERS

De aangekondigde veranderingen maken deel uit van de ‘compleet nieuwe, zeer transparante en veranderde Recording Academy’, laat CEO Harvey Mason jr. weten aan Variety. ‘Het maakt deel uit van een, naar ik hoop, nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis. We luisteren en leren van onze partners, kiezers en belanghebbenden.’

Het gebruik van ‘urban’ als muziekstijl ligt al langer onder vuur. Eerder deze week schreven medewerkers van grote platenlabels ook een open brief aan hun werkgevers om de categorie te laten schrappen, omdat die als racistisch wordt ervaren. Zij werden daartoe aangespoord door de dood van George Floyd en de daaropvolgende Black Lives Matter-demonstraties.

Dat de Grammy Awards geen ‘urban’ meer gebruiken, was echter maanden geleden al besloten. In de meeste prijzencategorieën wordt het woord vervangen door ‘progressief’. Dat maakt Lizzo de laatste winnaar van de categorie Best Urban Contemporary Album met Cuz I Love You.

Meer over