Graffiti van Johhny Rotten. Kunstschat of overschilderen?

Engeland is opgewonden over de vondst van graffiti van Johnny Rotten van The Sex Pistols. Behouden als historische punkschat of overschilderen?

Patrick van IJzendoorn
Zelfportret Johnny Rotten. © National News and Pictures Beeld
Zelfportret Johnny Rotten. © National News and Pictures

'Honey, I'm the world's forgotten boy!' zong, krijste, Johnny Rotten een kleine 35 jaar geleden op het podium. Maar wat de Engelse archeoloog John Schofield betreft, schatte de zanger van The Sex Pistols zijn positie in de wereldgeschiedenis veel te bescheiden in. Volgens de onderzoeker zijn enkele muurtekeningen die de punker in zijn gloriejaren had gemaakt van eenzelfde historische waarde als de 17 duizend jaar oude rotswandschilderingen in de grotten van Lascaux.

The Sex Pistols woonden en repeteerden in een bouwvallig pand aan Denmark Street, de Londense muziekstraat waar een decennium eerder onder meer Jimi Hendrix en Elton John muziek maakten. Naast het schrijven van protestnummers als Anarchy in the UK en Holidays in the sun decoreerde Rotten de slaapkamermuur met graffiti. Zo tekende de zanger, mogelijk geïnspireerd door bezoeken aan de nabijgelegen National Portrait Gallery, een spotprent van zichzelf, compleet met verrotte hoektand en de begeleidende tekst 'Rotten Bastard'. Iets verderop benutte hij zijn viltsitft door Nancy Spungen, de vriendin van basgitarist Sid Vicious, naakt af te beelden. In totaal gaat het om acht primitieve kunstwerken.

Plaquette

Deskundigen buigen zich over de vraag of er op de gevel van het pand, waar nu een gitaarspeciaalzaak zit, een blauwe plaquette moet komen met de mededeling dat The Sex Pistols er hebben gewoond. De aan de Universiteit van York verbonden Schofield vindt de twijfel onnodig. In het vakblad Antiquity schreef hij dat Denmark Street het hedendaagse Lascaux is. Naar zijn idee bezitten de tekeningen, lange tijd verscholen achter een kast, historische waarde: 'Ze zijn waarschijnlijk van grotere betekenis dan oude opnamen van The Beatles.' Dat laatste is een verwijzing naar een opmerking ooit van een journalist dat een gevonden Beatles-opname uit begin jaren zestig de grootste vondst was sinds de tombe van Toetanchamon.

In een hoofdcommentaar twijfelde The Times of cultuurbehoud in dit geval wel een juiste zaak is. Volgens de krant kan de 'who-gives-a-damn'-traditie van de punkbeweging beter worden geëerd door enkele beunhazen met een pot verf (magnolia-wit) op de muur af te sturen. Johnny Rotten, die tegenwoordig op de televisie boter van het merk Country Life aanprijst, heeft geen commentaar gegeven op zijn nieuwe faam als Picasso van de Punk.

Gevonden in een afbraakpand in Londen. Johnny Rottens beeld van een geldbeluste Malcolm McLaren, manager van zijn band The Sex Pistols. © National News and Pictures Beeld
Gevonden in een afbraakpand in Londen. Johnny Rottens beeld van een geldbeluste Malcolm McLaren, manager van zijn band The Sex Pistols. © National News and Pictures
Meer over