boekrecensiekort

Govert Schilling schreef een helder en beeldend boek over de diepste geheimen van het heelal

George van Hal

Het is het ‘grootste raadsel van de moderne astronomie’, roept de tekst op de achterflap van dit boek tegen de lezer: donkere materie. Het merendeel (85 procent) van alle massa in het heelal bestaat eruit, maar niemand weet nog wat het is. Gelukkig is daar journalist Govert Schilling, nestor van de vaderlandse heelalduiders, om de lezer mee te nemen op zoek naar het antwoord.

De olifant in het universum is een tot in de puntjes verzorgd boek, vol prachtige anekdotes, heldere metaforen en fijne reportages. Schilling houdt van reizen, en doet dat voor zijn werk dan ook veel. Waar de meeste journalisten je van achter het bureau de stand van zaken voorschotelen, bezocht hij vrijwel elk experiment zelf en sprak elke onderzoeker die ertoe doet.

Dat betaalt zich uit. Het boek toont met beeldende, soms lyrische beschrijvingen de werkkamers waarin het onderzoek gebeurt en voert je mee over de kronkelende wegen, adembenemende landschappen en stedelijke uitzichten die als achtergrond dienen van het onderzoek dat de ontastbare geheimen van het diepe heelal moet ontsluieren. Een van de beste sterrenkundeboeken van de afgelopen paar jaar.

Govert Schilling: De olifant in het universum. Fontaine Uitgevers; € 25.

null Beeld Fontaine Uitgevers
Beeld Fontaine Uitgevers
Meer over