Goud

‘Zo, jullie zijn al helemaal in de kerstsfeer’, zegt Sinterklaas wanneer hij het vroeg versierde Chinese restaurant van Winky’s ouders bezoekt....

De makers van Het Paard van Sinterklaas (en het vervolg Waar is het Paard van Sinterklaas?) beseften goed welk goud ze in handen hadden met het ijzersterke scenario (van Tamara Bos) en het geweldige hoofdrolspeelstertje Ebbie Tam. Dus veel meer dan het verhaal rustig afwikkelen doet regisseur Mischa Kamp niet. Eén keer pakt-ie uit met een scène waaraan veel sneeuw is toegevoegd, maar verder laat hij alle eer aan Winky (en haar voice-over), de andere acteurs en de fraaie kale locaties.

Het Paard van Sinterklaas / Waar is het Paard van SInterklaas (Mischa Kamp, 2005/2007).

Nederland 3, 12.40 en 14.15 uur.

The Skeleton Key
(Iain Softley, 2005) Jonge vrouw gaat voor een oude man zorgen die met zijn bozige vrouw in een akelig huis woont in de onheilspellende omgeving van New Orleans. De mores en bijgeloven van het diepe zuiden van de VS spelen een rol in de afwikkeling van dit verhaal, dat balanceert tussen horror en thriller. Uitmuntende cast met Gena Rowlands, Kate Hudson en John Hurt.

RTL 8, 20.30 uur.

Ploy
(Pen-Ek Ratanaruang, 2007) Lome Thaise film die herinneringen oproept aan Lost in Translation: oudere man sluit in een Aziatisch hotel vriendschap met een jonge vrouw. In Thailand kwam de film niet ongeschonden door de keuring.

Duitsland 1 (ARD), 00.35 uur (nagesynchroniseerd).

CINEMA.NL/TV

Voor een volledig overzicht van alle films.

Meer over