Gouden Uil toegekend aan 'Boze Tongen' van Lanoye

De Vlaamse romancier en toneelschrijver TomLanoye won afgelopen zaterdag in De Handelbeurs in Gent De Gouden Uil literatuurprijs 2003 voor zijn roman Boze Tongen....

Van onze verslaggever

De jury van de grootste Belgische prijs voor Nederlandstalige literatuur noemde Lanoye's roman een literaire symfonie waarin hij 'de achterkant van de schijn belicht'. Lanoye ontving ook de publieksprijs voor zijn roman. Floortje Zwigtman ontving De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2003 voor haar kinderboek Wolfsroedel dat handelt over middeleeuws voormalig Joegoslavië. Lanoye en Zwigtman ontvangen elk naast een beeldje, 25000 euro aan prijzengeld.

Met Boze Tongen heeft Lanoye zin romantrilogie over het hedendaagse België voltooid. Volgens het juryverslag heeft de Vlaamse schrijver de 'tijdgeest ingenieus vermenselijkt in personages die ieder in hun eigen taal en tongval spreken Hij toont zich een meester in de verkenning van de trauma's en de angsten van een volk.' Lanoye is voor de tweede maal winnaar van een Gouden Uil, de literatuurprijs die dit jaar voor de negende maal werd uitgereikt. In 2000 kreeg de schrijver al de publieksprijs voor Zwarte Tranen, het tweede deel van zijn België trilogie.

Tefaf: minder bezoek,

kunsthandel stabiel

Van onze verslaggever

MAASTRICHT

De Tefaf, de grootste kunstbeurs van Nederland, sloot gisteren haar deuren met een teruggang van 13 procent in het bezoekersaantal, maar met een betere verkoop dan verwacht. 7 Procent van de 65 duizend bezoekers kocht een kunstwerk op de beurs. Hetzelfde percentage als vorig jaar.

Dat terwijl de handel een terugval vertoonde na het eerste weekend. De afgelopen dagen trok de verkoop sterk aan. Een zoutvat van zilversmid Heinrich Winterstein ging bij de Zwitserse kunsthandelaar Payer voor 220.000 euro van de hand. Een Chinese Kangxi porseleinen glazenkoeler bracht bij Vandervan en Vanderven 350.000 euro op. En Chinese paleisvazen uit dezelfde periode werden bij dezelfde handelaar verkocht voor 550.000 euro.

Meer over