Gouden Uil gaat naar Hafid Bouzza

Hafid Bouazza heeft zaterdag in Gent de Gouden Uil 2004 gewonnen voor zijn boek Paravion. 'Het schittert binnen en leeft buiten zijn eigen pagina's', aldus de jury van de belangrijkste Vlaamse literatuurprijs....

Voor de literatuurprijs (25 duizend euro) die zich richt op oorspronkelijk Nederlands werk waren ook A.F.Th. (De Movo Tapes), Arnon Grunberg (De Asielzoeker) en Gerrit Komrij (Demonen) genomineerd.

Paravion gaat over grootvader, vader en zoon Baba Baloek. Paravion is voor de inwoners van een woestijndorp het onbereikbare beloofde land. De titel verwijst naar de letters 'Par avion' op een glazen deur. Het boek is volgens de jury 'geschreven in een zintuiglijke taal die verbergt en verleidt'.

Martha Heesen won De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2004, met Toen Faas niet thuiskwam. De roman beschrijft een dag uit het leven van een jongen wiens moeder is overleden en wiens vreemde, hoogbegaafde, tekenende broer Faas verdwijnt. 'Een boek dat leest als een tijdbom', stelt de jury. 'Een prachtig verhaal waarin de angst en het verdriet in een gezin met heel weinig woorden worden vrijgemaakt, om ooit of nooit meer te verdwijnen.' De kinderjury koos voor De Schepping van Bart Moeyaert en Wolf Erlbruch.

Meer over