NieuwsRestauratie sarcofaag Toetanchamon

Gouden sarcofaag Toetanchamon gerestaureerd

Een van de beroemdste voorwerpen uit de oudheid wordt voor de komende acht maanden gerestaureerd: de gouden sarcofaag van de jong gestorven Egyptische farao Toetanchamon.

Een onderzoeker in het lab bij de sarcofaag van Toetanchamon. Beeld Reuters
Een onderzoeker in het lab bij de sarcofaag van Toetanchamon.Beeld Reuters

Voor de restauratie werd de ruim twee meter lange doodskist van zijn grafkelder in Luxor naar het laboratorium van de binnenkort te openen Grand Egyptian Museum in Caïro getransporteerd, over een afstand van 650 kilometer. Onder politie-escort, vanzelfsprekend.

Het was de eerste keer dat de kist werd vervoerd, sinds de spectaculaire ontdekking van Toetanchamons graf in 1922 door de Britse archeoloog Howard Carter, in de Vallei der Koningen. In feite gaat het om een van de drie kisten waarin de farao, die regeerde van 1332 tot 1323 v. Chr., werd begraven. Daarvan wordt nu de buitenste, met goud beslagen cipressenhouten kist onderzocht en gerenoveerd. Volgens het Egyptische ministerie van Cultuur zijn er craquelures ontdekt in het vergulde pleisterwerk.

De twee binnenste kisten, waarvan een van puur goud, werden al kort na de ontdekking overgebracht naar het National Museum of Egyptian Civilisation. De drie worden volgend jaar voor het eerst na bijna een eeuw weer bijeengebracht. Samen met het al eveneens wereldberoemde gouden masker van de farao zullen ze het middelpunt vormen van het nieuwe museum, dat waarschijnlijk in het najaar van 2020 zal worden geopend. Het immense gebouw staat vlakbij de bekende piramides van Gizeh, even ten zuiden van Caïro.

Meer over