Gouden Palm voor Laurent Cantet

Entre les murs van de Franse regisseur Cantet is zondagavond bekroond met de Gouden Palm.

Entre les murs, zijn zevende film en pas de eerste die in Cannes te zien was, is de verfilming van het gelijknamige boek dat onderwijzer François Bégaudeau schreef over zijn ervaringen op een middelbare school in het ruige XIXe arrondissement van Parijs. Een speciale prijs van de 61e editie voor actrice Catherine Deneuve maakte het Franse succes compleet. De jury onder leiding van de Amerikaanse acteur en regisseur Sean Penn deelde deze extra prijs ook uit aan Clint Eastwood, wiens The Exchange naast alle prijzen greep.

(tekst loopt door onder video)
]]>

De Grote Prijs, die kan worden gezien als de tweede prijs, ging naar de Italiaan Matteo Garrone voor zijn veelvuldig voor de hoofdprijs getipte maffia-mozaïek Gomorra. Ook de Jury Prijs, zeg maar de bronzen medaille, was voor een Italiaan: Paolo Sorrentino voor Il Divo, een gestileerde, operateske interpretatie van het spectaculaire leven van de voormalige Italiaanse premier Giulio Andreotti. De Turkse auteur Nuri Bilge Ceylan verdiende volgens de jury met zijn schitterend gefotografeerde, diepgravende karakterstudie Üc maymum (‘drie apen’) de prijs voor de beste regisseur.

De in Puerto Rico geboren Amerikaan Benicio Del Toro kreeg de prijs voor de beste acteur voor de titelrol in het bijna vierenhalf uur durende, vrijwel unaniem gekraakte epos Che van Steven Soderbergh. De Braziliaanse Sandra Corveloni, die in Linha de passe van Walter Salles en Daniela Thomas een alleenstaande moeder speelt die in een sloppenwijk van Sao Paulo heel wat te stellen heeft met haar vier voor niets deugende zonen (de vijfde is onderweg), is volgens de jury de beste actrice.

De Waalse gebroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne kregen een prijs voor hun scenario van Le silence de Lorna. Daarin sluit een jonge, uit Albanië gevluchte vrouw een schijnhuwelijk om het kapitaal bij elkaar te krijgen dat nodig is om haar droom te verwezenlijken: een eigen café in Luik. De Dardennes hadden hun derde Gouden Palm kunnen winnen met Le silence de Lorna, maar zover kwam het niet.

Het was niet het enige Belgische succes in Cannes. De Waalse regisseur Bouli Lanners won drie prijzen met Eldorado, zijn licht absurde roadmovie die was opgenomen in de parallelsectie 'Quinzaine des Réalisateurs'. Eldorado was in 2006 een van de projecten die op de CineMart van het International Film Festival Rotterdam werden gepresenteerd. Ook Aanrijding in Moscou, het speelfilmdebuut van de Vlaming Christophe Van Rompaey dat was geselecteerd voor de parallelsectie 'Semaine de la Critique', werd drie keer bekroond.

De hoofdprijs van 'Un certain régard' – de tweede, iets alternatievere officiële selectie naast de Gouden Palm-competitie – ging naar Tulpan van de Kazach Sergei Dvortsevoi. Naast de Juryprijs (voor de Japanse productie Tokyo Sonata van Kurosawa Kiyoshi) gaf de jury onder leiding van de Duitse regisseur Fatih Akin nog drie prijzen weg. Wolke 9 van Andreas Dresen, over een oude, gelukkig getrouwde vrouw die een verhouding begint met een nog oudere man, kreeg de ‘hartklopping’-prijs; de documentaire Tyson van James Toback werd tot ‘knock-out’ van 'Un certain régard' verkozen; Johnny Mad Dog van Jean-Stéphane Sauvaire kreeg de ‘prijs van de hoop’.

Hunger, de openingsfilm van de sectie 'Un certain régard', werd bekroond met de Caméra d’Or, de prijs voor het beste debuut. De Brit Steve McQueen kreeg de prijs uit handen van de Franse regisseur Bruno Dumont en acteur/regisseur Dennis Hopper. Hunger, een zeer zintuiglijke film, waarin McQueen laat horen, zien en voelen hoe het in het begin van de jaren tachtig moet zijn geweest in de Noord-Ierse Maze-gevangenis, werd ook bekroond door de Fipresci, de koepelorganisatie van de internationale filmkritiek.

Gouden Palm-winnaar Laurent Cantet (AFP) Beeld
Gouden Palm-winnaar Laurent Cantet (AFP)
Meer over