Gouden Palm voor kleine film

4 Months, 3 Weeks and 2 Days van de Roemeen Christian Mungiu is zondagavond bekroond met de Gouden Palm, de hoofdprijs van het festival van Cannes....

4 Months, 3 Weeks and 2 Days, na Occident (2002) pas de tweede film van Mungiu, vertelt het verhaal van twee vriendinnen, van wie er een ten tijde van het Ceaucescu-regime een illegale abortus moet ondergaan. De film stond vanaf de tweede festivaldag bovenaan de favorietenlijstjes, en werd zaterdag ook al bekroond door de Fipresci, de koepelorganisatie van de internationale filmkritiek. 4 Months, 3 Weeks and 2 Days werd gemaakt voor 600 duizend euro; het Rotterdamse Hubert Bals Fonds leverde een bijdrage.

De keuze voor de indringende, naargeestige Roemeense film staat niet op zichzelf. De jury onder voorzitterschap van de Britse regisseur Stephen Frears koos in deze 60ste editie over de hele linie voor uitgesproken auteurscinema.

De Grote Prijs, die kan worden gezien als de tweede prijs, ging naar Mogari no mori van de Japanse Naomi Kawase. De prijs van de jury werd ex aequo uitgereikt aan de Frans-Iraanse cartooniste Marjane Satrapi voor haar speelfilmdebuut Persepolis en aan de Mexicaan Carlos Reygadas voor Stellet Licht. Die bekroning had een Nederlands randje omdat het Amsterdamse productiehuis Motel co-producent is. De jury deelde ook een extra prijs uit: Paranoid Park van Gus Van Sant kreeg de Prijs van de 60ste verjaardag van het festival. Frears: ‘De jury wil hiermee het werk prijzen van een maker die gestaag werkt aan een indrukwekkend oeuvre.’

De prijs voor de beste acteur was voor de Rus Konstantin Lavronenko. Hij speelt een wanhopige vader in The Banishment. De Koreaanse Jeon Do-yeon werd tot beste actrice verkozen voor haar rol van lijdende moeder in Secret Sunshine.

De Amerikaanse schilder/regisseur Julian Schnabel zag zijn regie voor de Franse film Le scaphandre et le papillon bekroond, en de Duits-Turkse regisseur Fatih Akin kreeg een prijs voor zijn scenario van Auf der anderen Seite.

De Caméra d’Or, de prijs voor het beste debuut, ging naar de Israëlische film Jellyfish van Etgar Keret. De Nederlander Anton Corbijn kreeg een speciale vermelding. Eerder tijdens het festival had hij al twee prijzen gewonnen voor zijn film Control over de Britse zanger Ian Curtis van Joy Division: de Label Europa Cinéma voor de beste Europese film van de Quinzaine, en de Regards Jeunes voor een eerste of tweede avondvullende speelfilm.

Op de slotavond werd de Amerikaanse actrice Jane Fonda nog vereerd met een speciale Gouden Palm voor haar oeuvre. Het is de eerste keer dat deze bijzondere eer werd gegund aan een persoon die niet de Franse nationaliteit heeft.

Meer over