nieuwsgouden palm

Gouden Palm naar Zuid-Koreaanse film Parasite

De Zuid-Koreaanse zwarte komedie Parasite van Bong Joon-ho heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen op het Filmfestival van Cannes. Een unanieme beslissing van de jury, verzekerde voorzitter Alejandro G. Iñárritu bij de uitreiking van de belangrijkste prijs voor de artistieke film aan de 49-jarige Koreaan.

Bor Beekman
De Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho reageert enthousiast na het winnen van de Gouden Palm, die hij krijgt uit handen van actrice Catherine Deneuve. Beeld EPA
De Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho reageert enthousiast na het winnen van de Gouden Palm, die hij krijgt uit handen van actrice Catherine Deneuve.Beeld EPA

In Parasite manoeuvreert een straatarm gezin zich op doortrapte wijze in het huishouden van een welgestelde familie, met verstrekkende gevolgen. Net als zijn Amerikaanse collega Quentin Tarantino, liet ook Bong zijn première op het festival vergezeld gaan van een nadrukkelijk (doch nederig geformuleerd) verzoek aan de vroege kijkers: verklap niet te veel, want Parasite leunt op enkele onverwachte wendingen.

Bong scoorde in eigen land al kolossale bioscoophits, onder meer met zijn monsterfilm The Host (2006), maar kreeg ook in Hollywood voet aan de grond, met zijn sciencefiction Snowpiercer (2013) en de Netflix-speelfilm Okja (2017). Zijn handmerken: zwarte humor en plotse wisselingen in toon, soms gevoelig en teder, dan weer gruwelijk en grotesk. Vaak voorziet hij zijn films van de nodige maatschappijkritiek. ‘Ik voldoe nooit aan de specifieke regels van de filmgenres’, zei de regisseur afgelopen week tegen de Volkskrant. ‘Ik breek de regels, trek de boel uit elkaar.’

De Grand Prix, ook wel tweede prijs, werd verrassend toegekend aan Atlantique van Mati Diop. Het speelfilmdebuut van de 36-jarige Frans-Senegalese regisseur speelt zich af in Senegal; een poëtisch gefilmd, donker sprookje over verloren liefde, beroerde arbeidsomstandigheden en gevaarlijke bootvluchten. Diop is de dochter van de bekende Senegalese muzikant Wasis Diop en het nichtje van de gerenommeerde cineast Djibril Diop Mambéty. Ze is ook actrice, en speelde onder meer in 35 rhums van Claire Denis.

Portrait de la jeune fille en feu van Céline Sciamma werd net als Bongs Parasite vooraf door menig journalist getipt voor de Palm, maar het periodedrama over verboden liefde en onvrije 18de-eeuwse schilderkunst won de prijs voor beste scenario.

De prijs voor beste actrice ging naar de Engelse Emily Beecham, voor haar rol als laboratoriumwerker en bedwelmende plantenkweker in de sciencefictionthriller Little Joe van Jessica Hausner. Beste acteur werd Antonio Banderas, voor zijn vertolking van een fysiek aftakelende regisseur in het autobiografische drama Dolor y gloria van de Spaanse cineast Pedro Almodóvar.

De Waalse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne, al vaker bekroond in Cannes, wonnen de prijs voor beste regie voor Le jeune Ahmed, hun drama over een 13-jarige geradicaliseerd jongetje.

De 72ste editie van ’s werelds grootste en belangrijkste filmfestival was vertrouwd sterk bezet en divers. Ook buiten de hoofdcompetitie waren er films die furore maakten, zoals bijvoorbeeld de vuurtorenhorrorfilm The Lighthouse van Robert Eggers.

Quentin Tarantino viel niet in de prijzen met zijn nieuwe epos Once Upon a Time in Hollywood, dat vrijdag wel de Palmdog Award won voor beste filmhond (die van het personage van Brad Pitt).

De volledige lijst met winnaars

Palme d’Or

Parasite (Bong Joon-ho)

Grand Prix

Atlantique (Mati Diop)

Beste regie

Le jeune Ahmed (Jean-Pierre & Luc Dardenne)

Beste script

Portrait de la jeune fille en feu (Céline Sciamma)

Beste actrice

Emily Beecham (Little Joe)

Beste acteur

Antonio Banderas (Dolor y gloria)

Juryprijs (gedeeld)

Les misérables (Ladj Ly)

Bacurau (Kleber Mendonça Filho)

Caméra d’Or (beste debuut)

Our Mothers (César Díaz)

Prix Un Certain Regard

The Invisible Life of Eurídice Gusmāo (Karim Ainouz)

Meer over