Gouden Palm naar Thaise kunstfilm

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een Thaise regisseur de Gouden Palm gewonnen, de hoofdprijs van het Cannes Filmfestival.

Van onze verslaggever Bor Beekman

Apichatpong Weerasethakul (1970), die bekend staat om zijn weinig narratieve en zeer poëtische films, kreeg de Palm zondagavond tijdens de eindceremonie van de 63e editie van het festival uitgereikt voor Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, zijn in de jungle van Noord-Thailand gefilmde lyriek over animisme, reïncarnatie én politiek. Tijdens eerder edities van het festival won de Thai al eens de juryprijs (voor Tropical Malady) en de Un Certain Regard-prijs (Blissfully Yours).

Grand Prix

De Grand Prix, die doorgaat voor de tweede prijs, ging naar Des hommes et des dieux, van de Fransman Xavier Beauvois, voor zijn kalm vertelde drama over de waargebeurde moord op enkele Franse monniken in Algerije. Juliette Binoche won de prijs voor beste actrice, voor haar rol als neurotische vrouw in Abbas Kiarostami’s eerste film buiten Iran; de filosofisch getinte komedie Copie Conforme.

De prijs voor beste acteur werd door de jury verdeeld; Javier Bardem (vooraf bij iedereen al favoriet geacht vanwege zijn rol als stervende vader in Biutiful) én Elio Germano (La nostra vita).De Franse steracteur en regisseur Mathieu Amalric won de prijs voor beste regisseur voor zijn film Tournée, waarin een groep Amerikaanse beroepsstrippers door Frankrijk reist. De film ontving ook de prijs van de internationale filmkritiek. De Zuid-Koreaan Lee Chang-dong won de prijs voor beste scenario voor Poetry.

Mindere editie

Aziaten deden het goed dit jaar, in wat door velen werd beschouwd als een mindere editie van het fameuze festival. De Koreaan Hong Sang-soo won zaterdag al de prestigieuze Un Certain Regard prijs voor Hahaha.

Ook de eerste Afrikaanse competitiefilm in jaren won een juryprijs; Un homme qui crie van de in Tjaad geboren regisseur Mahamet-Saleh Haroun. De Camera d’Or, voor het beste debuut werd gewonnen door Michael Rowe voor Leap Year.

De jury, onder leiding van de Amerikaanse regisseur Tim Burton, ging opvallend voorbij aan de vooraf tot kanshebbers voor een Palm of regieprijs uitgeroepen Mike Leigh (Another Year) en Alejandro González I?árritu (Biutiful).

Charlotte Gainsbourg en regisseur Apichatpong Weerasethakul met de Gouden Palm. (Reuters) Beeld
Charlotte Gainsbourg en regisseur Apichatpong Weerasethakul met de Gouden Palm. (Reuters)
Meer over