Gouden Kalveren voor Karakter en actrices Broos

Van de vier nominaties die Mike van Diems Karakter eerder deze week tijdens het zeventiende Nederlands Film Festival kreeg, werd er vrijdagavond slechts éen omgezet in een Gouden Kalf, die voor de beste film....

Van onze verslaggever

UTRECHT

Rudolf van den Berg kreeg de regieprijs voor For my Baby, omdat hij het moeilijke onderwerp (oorlogstrauma's) volgens de jury 'vol spanning en sfeer zorgvuldig opbouwde'.

Tegen veler verwachting in ging het Gouden Kalf voor de beste acteur niet naar de favoriete Vlaming Jan Decleir (hoofdrolspeler in Karakter) maar naar Jaap van Donselaar voor diens rol in De tranen van Castro, de korte eindexamenfilm van Merlijn Passier, die eerder al bekroond was met het Gouden Kalf voor de beste korte documentaire. De jury meende dat de rol van Van Donselaar ondenkbaar was zonder diens eigen authenticiteit.

Jan Decleir kreeg wel de Grolsch Filmprijs, waaraan een bedrag van vijftigduizend gulden is verbonden, omdat 'zijn creatie van de despoot Dreverhaven de film Karakter tot in het merg domineert'.

Het Gouden Kalf voor de beste actrice ging naar de vijf speelsters in Broos van Mijke de Jong: Marnie Blok, Maartje Nevejan, Leonoor Pauw, Adelheid Roosen en Lieneke le Roux. Hun spel was volgens de jury niet deelbaar.

Het Gouden Kalf voor de beste lange documentaire kwam terecht bij Kerstmis in Floradorp van René Roelofs, geproduceerd door de NPS-televisie.

De speciale juryprijs ging naar Arjan Ederveen voor zijn televisieserie 30 Minuten. 'Als bedenker, schrijver en uitvoerder, als acteur én actrice, is hij een categorie apart', aldus de jury.

De prijs van de kritiek werd dit jaar niet toegekend aan een film, maar aan het hele oeuvre van Frank Scheffer, specialist in films over culturele onderwerpen en met name muziek, zoals het afgelopen jaar Conducting Mahler. Omdat het werk van Scheffer zelden een vertoning in bioscoop of filmtheater krijgt, wordt het ook weinig besproken. De filmcritici hebben met hun prijs deze misstand willen compenseren. Opmerkelijke verliezer bij de prijsuitreiking was Orlow Seunke, die geen enkele prijs kreeg voor zijn nieuwe speelfilm Gordel van Smaragd, toch al karig bedeeld met slechts één nominatie. Ook de in Nederland wonende Argentijnse regisseur Alejandro Agrestie kreeg niets. Zijn film Buenos Aires Vice Versa was genomineerd voor de beste regie, de Grolsch Filmprijs en de kritiekprijs, maar de betreffende jury's gaven in alle drie de categorieën de voorkeur aan iemand anders.

Tijdens het Festival lag het aantal bezette stoelen in de zalen 20 procent hoger dan vorig jaar.

Meer over