Gouden coño: mediapersoonlijkheid

De achterpagina blikt terug op het mediajaar en is toe aan de uitreiking van de Gouden Coño 2008. Aan Peter R. natuurlijk.

10 NATASJA FROGER

Waardige doch frommelige opvolgster van Wendy van Dijk, die dit jaar helaas buiten de prijzen viel (zie daarvoor het juryrapport van maandag over de flops van het jaar). De betrokkenheid van de veelvermogende Natas met de onderbedeelde sloeber spat van haar begripvolle gezicht, zelfs al heeft ze geen cent te makken – gelukkig was dat maar voor effe.

Begrip, warmte en genegenheid zijn het handelsmerk voor Natas die altijd zo lekker gewoon is gebleven. Je zag haar stralen van engagement, zelfs wanneer manlief met zijn spijkerbroek tot onder de bilnaad in de weer was met het repareren van een afvoerpijpje. Of, in de woorden van Natas zelf: ‘Kan me heel goed voorstellen dat als je dit maand in maand uit, jaar in jaar uit hebt, dat je echt op een gé-ment moedeloos dervan wordt.’

De jury zegt: topwijf.

9 BEAU VAN ERVEN DORENS

En we hebben een forse daler. Je kunt nu eenmaal niet eindeloos het veelbelovende talent uithangen: ooit zal Gooische Jongen Beau van Erven Dorens toch eens definitief moeten bewijzen dat hij het écht kan, die grensverleggende talkshow, dat gezichtsbepalende nieuwsprogramma, die Nobelprijswinnende roman of gewoon dat unieke, eigenzinnige, licht-brutale, zwaarbegaafde tv-talent zijn. Tot nu toe bleef het bij verbale potjes bluffen, onderwijl behaagziek wegvluchtend in tv-spelletjes met schoenendozen en zaterdags familievermaak.

Niettemin: Beau heeft het. Hij hoeft het alleen nog maar even te laten zien.

8 HERMAN DEN BLIJKER

Naar verluidt runde hij ooit een restaurant, dat nimmer op ook maar één lousy ster in de smaakmakende eetgidsen mocht rekenen. Geen wonder: Herman den Blijker is het Michelinmanneke zelf, maar dan gestyled door Maik de Boer. Geknipt als tv-kok, ook al beïnvloedt de bolknak in zijn mondhoek de smaakpapillen danig. Er gaat momenteel dan ook geen dag voorbij of Den Blijker schopt met sigaar uit eigen doos ergens op een van de zenders wel herrie in de keuken, als hij tenminste niet staat te kokhalzen bij een net iets te lang doorgebakken tournedos van het zojuist feestelijk heropende restaurant De Gulden Lepel te Oldenzaal-Zuid. Nederland leert eindelijk eens eten.

7 PATRICK LODIERS

Winnen en verliezen tegelijk, je zal het maar hebben. Patrick Lodiers kan het, zo bewees hij dit jaar.

Eerst maar het slechte nieuws: De Lama’s (waarvan Lodiers spreekstalmeester was) uiteen, en dan ook nog De Nieuwste Show, de op het aanzienlijk succesvollere The Daily Show gebaseerde late night die jongeren bij nieuws moest betrekken, voortijdig gesneuveld op het strijdveld van de Hilversumse kijkcijferoorlog. Het was ook simpelweg erbarmelijk. Dat vond niet alleen het publiek (dat het met uitschietertjes van `tweehonderdduizend kijkers danig liet afweten bij deze satirische nieuwsshow), maar ook de zenderbazen. Op 3 april werd de patiënt uit zijn lijden verlost, geen haan die ernaar kraaide: hadden we niet al Dit was het nieuws?

Maar dan het goede nieuws: een van de felbegeerde Emmy’s gewonnen voor de wereldwijd bejubelde Donorshow. En terecht. Goed, het succes valt, gezien de verrassende ontknoping, niet te herhalen, en ook heeft de show niet het gewenste resultaat opgeleverd (een fatsoenlijke regeling voor orgaandonatie), maar dat mag de pret niet drukken. Lodiers en zijn BNN schreven tv-geschiedenis.

6 ANTOINETTE HERTSENBERG

Vegetarische wolf in schaapskleren. Haar diepbewogen hondenogen zijn verraderlijk: ze is het bijtertje onder de presentatoren van de vele consumentenprogramma’s.

Humor en ironie laat ze over aan de Keuringsdienst van Waarde, voor de beleefde zachtmoedigheid biedt ze Felix ‘Kassa’ Meurders het gehele podium, maar eenmaal op haar radar zet ze haar eigen tanden met pitbullachtige vasthoudendheid in de louche deurverkopers van woekerpolissen en malafide televisieastrologen. Fascinerend blijft het om de voorgetrainde mediawoordvoerders van de aangeklaagden in het strafbankje hun trillende bovenlip te zien onderdrukken tegenover de strenge rechter van het volksgericht. Helemaal Hollands: meer dan een miljoen kijkers laten zich niet pakken, en schakelen in op Radar. Knap!

5 RUTGER CASTRICUM

Goed, dat hele item van jonge hond Rutger met Ella Vogelaar ging natuurlijk helemaal nergens over, maar (letterlijk) beeldbepalende televisie 2.0 leverde het wel op. Kudos voor de stijlloze presentator; door een mooi toevalstreffertje rukte Rutger vanuit zijn thuisbasis, vochtige discotheken van Salou, zomaar op in de parlementaire journalistiek om en passant te bewijzen dat bezopen dialoogjes met dronken pubermeisjes nog altijd inhoudslozer zijn dan een potje zwijgen met een broodnuchtere politica.

Mocht het dan toch geen 1-aprilgrap zijn dat zijn werkgever GeenStijl een publieke omroep wil beginnen, dan is het aan Rutger te bewijzen dat hij meer in zijn mars heeft dan de rol vertolken van een oergezonde Bart de Graaf.

We citeren uit het juryrapport 2008: knap gedaan, Ruktor, val es deaud!

4 PAUL DE LEEUW

Zijn salaris van zes ton is wat bescheiden, maar goddank, eindelijk was er die Ring, dé Televizierring – het werd weer eens tijd ook, en televisiedier Paul de Leeuw was zelf de eerste om dat te beamen.

En er viel toch al zoveel te vieren dit jaar. Concerten, een nieuw bedrijf met Joop van den Ende, een jubileum, een marathonuitzending. En tussendoor gewoon nog elke week meer dan een miljoen kijkers trekken met die ene gast die zo graag in een levensgroot aquarium een vrachtwagenlading Amsterdamse uitjes over zich laat uitstorten terwijl op de achtergrond tv-debiel Adje in zijn oranje hemd staat. Wat u zegt: unieke televisie van internationale allure.

3 FRITS SISSING

De politie vraagt uw aandacht voor het volgende. Frits Sissing, de voormalige krullenjongen tussen de besnorde politieagenten, is definitief doorgebroken in de eregalerij van de Heel Groten.

Ja, je kunt lullig doen over dat glad gestylede Leko-haar. Zeggen dat hij de uitstraling heeft van de onberispelijke verkoper in een oerdegelijke herenkledingzaak. Dat zijn remake van In de Hoofdrol zo verlammend empathisch is dat zelfs grand old Mies Bouwman er in een interview geen woorden aan vuil wilde maken. Maar dan misken je dit enorme tv-talent, en de bijbehorende kijkcijfers. Van onbestemde voorlezer van politieberichten in Opsporing Verzocht (‘En hier, op dit kruispunt, verdween de dader met licht getinte huidskleur in de richting van het Willem Barendtsplantsoen’), tot de warme, invoelende brenger van topamusement: een onderschat talent is uit zijn schulp gekropen en herrezen, om nooit meer weg te gaan. Hij was op zoek naar Evita, naar Jozef, maar zichzelf heeft hij helemaal gevonden. Tussen de sterren, op schoot bij Wendy en Geer, pianomimend op een Kerstgala terwijl Willem Nijholt met vaderlijke warme hand over zijn ruggetje strijkt – het voelt allemaal heerlijk.

De jury waagt een voorspelling: 2009 wordt een nóg groter jaar voor Frits Sissing, fenomeen, womanizer, volksheld, en toptalent ineen.

2 MATTHIJS VAN NIEUWKERK

Matthijs, natuurlijk Matthijs. De meest succesvolle presentator die Hilversum de afgelopen jaren heeft voortgebracht. Allemansvriend, nooit te beroerd om in turbostand de gasten van zijn sterrencircus te laten stralen, onderwijl zijn autocue te verslaan als ware het een Formule-1-race.

Hooguit het in de lucht houden van het boekje waar het tv-optreden allemaal om draaide wilde er wel eens bij inschieten. Jammer, het levert van die lullige stukjes op in de krant. Geen punt: een paar maanden later zaten ze er gewoon opnieuw, van de verbolgen (want op het laatste moment afbestelde) Freek de Jonge tot Peter R. de Vries die eerder de gratis Ster-spot voor zijn boekje aan zijn boksersneus voorbij zag gaan waar ie bij zat.

De jury prijst zoveel klasse, gratie en souplesse van de talkshowhost van het jaar.

1

Dames en heren, het is tijd voor het hoogtepunt van de verkiezing. De jury heeft gewikt en gewogen. De Gouden Coño 2008 voor de mediapersoon van het jaar gaat naar.... PETER R. DE VRIES!

De trofee kon natuurlijk ook alleen maar gaan naar de man die de term (uit het Antilliaans) een nieuw medialeven inblies met het uitzenden van de Joran-tapes. Coño! Matón!

De Vries kan bijna alles. De hele, halve of compleet verzonnen bekentenissen van een verwende overjarige puber met aanpassingsmoeilijkheden en een hardnekkig persoonlijkheidsstoornisje wist De Vries op te blazen tot een zaak van staatsbelang.

Hypen doe je zo: gewoon even op woensdag in RTL Boulevard aankondigen dat je de zaak Nathalie Holloway hebt opgelost. Dan volgen NOS-Journaal, De Wereld Draait Door, NOVA en Pauw & Witteman vanzelf. Op vrijdag nog even een voorpaginaatje Telegraaf regelen, en klaar ben je. Ruim zeven miljoen kijkers konden zondag 3 februari niet anders dan machteloos de tv aanzetten en twee uur lang ademloos toekijken, waarna de held nog dagenlang mocht uitfietsen in De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman.

Een tournee door de Verenigde Staten volgde, waar ze wel pap lusten van zulk volksvertier. Een Emmy was de slagroom op het toetje. Dat de zaak-Holloway ondertussen helemaal niet is opgelost, is slechts een kleinigheid. Zelf beschouwde de immer bescheiden crimefighter als zijn hoogtepunt overigens de ontknoping van de Puttense moordzaak.

Hij werd gloedvol geen politicus (voor minder dan twintig zetels wilde de staatsman zijn bed niet uitkomen), geen hoofdredacteur van De Telegraaf , en even gloedvol geen trainer van Ajax. TV is zijn ding.

Het voorlopig laatste nieuws rond de mediapersoonlijkheid 2008 zat in de kerstinterviews van de afgelopen weken: De Vries houdt het over een paar jaar voor gezien. Maar dat zei hij vlak voor zijn onderhandelingen over een nieuw contract met Endemol. Ervaren Peter-watchers weten wel beter: daar is hij veel te rechtschapen voor. Zo’n oprecht mens verdient met recht de Gouden Coño 2008. Respect!

Peter R. de Vries (ANP) Beeld
Peter R. de Vries (ANP)
Meer over