Gouden Beer voor slot Turkse trilogie

Roman Polanski wint een Zilveren Beer voor de beste regie, maar verder blijven de grote namen wat achter in de Berlijnse prijzenregen....

Berlijn De Turkse film Bal (Honey) van regisseur Semih Kaplanoglu heeft zaterdagavond de Gouden Beer voor de beste film gewonnen. Het is de belangrijkste prijs van het filmfestival van Berlijn, dat dit jaar zijn zestigste verjaardag vierde.

Honey is het verhaal van een jongetje dat in de bergen op zoek gaat naar zijn vader, een bijenhouder die net als zijn bijen verdwenen is in het bos. Na Egg en Milk is het het afsluitende deel van Kaplanoglu’s gedeeltelijk autobiografische trilogie. Het minimalisme van Honey – geen muziek en amper dialoog – maakte de film geen gedoodverfde winnaar, maar het is er ook niet een die veel stof zal doen opwaaien.

Dat gebeurt waarschijnlijk wel met de beslissing van de jury – onder leiding van Werner Herzog – om Roman Polanski te belonen met de Zilveren Beer voor beste regie. De politieke thriller The Ghost Writer was zeker een van de beste films uit de competitie en werd daarom veelvuldig getipt als grote kanshebber. Maar deze beslissing kan evengoed worden uitgelegd als een solidariteitsverklaring met de regisseur, die nog steeds onder huisarrest staat in Gstaad vanwege de zedenzaak uit 1977. Producent Alain Sarde nam de prijs in ontvangst en dankte de jury namens Polanski. ‘Zelfs als ik had gekund, was ik niet gekomen’, had deze volgens Sarde gezegd. ‘De laatste keer dat ik een prijs kreeg op een festival, belandde ik in de gevangenis’, daarbij refererend aan het filmfestival in Zürich waar hij in september werd opgepakt.

Hoewel er weinig uitschieters waren in het competitieprogramma, waren het vooral de donkere films uit het voormalige Oostblok die indruk maakten. Het Roemeense If I want to whistle, I whistle won de Grote Prijs van de Jury. Debutant Florin Serban schreef en regisseerde het verhaal over een jonge gevangene die dusdanig in het nauw wordt gedreven, dat hij haast wel stomme dingen moet uithalen.

Grigori Dobrygin en Sergei Puskepalis, de twee hoofdrolspelers uit het Russische How I Ended This Summer, moeten de Zilveren Beer voor beste acteur delen. Dat is niet verwonderlijk: het is niet te zeggen wie beter is in de film waarin twee mannen een weerstation bemannen nabij de Poolcirkel. Een dramatische gebeurtenis dient als katalysator waardoor de grens tussen gek en normaal erg dun wordt in die prachtig gefotografeerde, ijzige landschappen. Ook het camerawerk van Pavel Kostomarov werd bekroond.

Beste actrice was de Japanse Shinobu Terajima die in het drama Caterpillar wordt gedwongen haar seksbeluste echtgenoot te verzorgen die in de oorlog al zijn ledematen is verloren. De openingsfilm Tuan Yuan werd bekroond met de Zilveren Beer voor het beste scenario.

Dat betekent dat buiten Polanski de grote namen wat achterbleven. De experimenten van de anders zo serieuze Zhang Yimou, die een slapstickversie maakte van de Coens Blood Simple (A Woman, A Gun and A Noodle Shop), en de Brit Michael Winterbottom die zich voor het eerst waagde aan een grote Amerikaanse en uiterst gewelddadige productie (The Killer Inside Me) werden zowel vreselijk als fantastisch gevonden.

Over de schaarse aanwezigheid van sterren werd wat gemopperd. Leonardo DiCaprio was er, net als Jackie Chan en Ben Stiller, maar Casey Affleck, Jessica Alba en Kate Hudson uit The Killer Inside Me schitterden door afwezigheid. Amerikaanse komedies als Greenberg (Noah Baumbach) The Kids Are All Right (Lisa Cholodenko) en Please Give (Nicole Holofcener) brachten wat lucht in het zware programma De sterke vrouwenrollen in die films waren bovendien een prettig tegenwicht voor de films waarin mannen de dienst uitmaken en vrouwen daarvan de dupe zijn.

Meer over