Google gaat strijd aan met Microsoft

Google heeft een nieuwe fase aangekondigd in de strijd met concurrent Microsoft. De zoekgigant ontwikkelt een eigen besturingssysteem dat Windows, het vlaggeschip van Microsoft, moet overvleugelen.

Van onze verslaggever Ayolt de Groot

De aankondiging van Google Chrome Operating System, dat in de tweede helft van 2010 op de markt moet komen, is de meest vergaande stap die Google tot nu toe ondernam in het gevecht met Microsoft. Google wil ook op het gebied van computersoftware voet aan de grond krijgen. Daarbij vindt het marktleider Microsoft op zijn pad, dat met Windows een marktaandeel heeft van bijna 90 procent.

Browser

Het zoekbedrijf presenteerde eerder alternatieven voor Microsofts kantoorsoftware (Google Apps) en internetbrowser (eveneens Google Chrome geheten). Op zijn beurt kwam Microsoft in mei met de zoekmachine Bing, waarmee het Googles dominante positie op zoekgebied wil doorbreken.

Tekst gaat verder onder de infographic

]]>

Google richt zich met zijn besturingssysteem eerst op de zogeheten netbooks, kleine en eenvoudige laptops die het afgelopen jaar snel populair zijn geworden.

Afgeslankt

Google Chrome OS is een sterk afgeslankt besturingssysteem, zegt productmanager Sundar Pichai in een verklaring op het weblog van Google. Het OS is gebaseerd op het bestaande gratis besturingssysteem Linux. De webbrowser Chrome zal daarin een centrale plaats innemen, vandaar de gelijkenis in de naam.

De bedoeling is dat mensen zoveel mogelijk programma’s gebruiken die via internet draaien op computers van Google en niet op hun eigen computer. Google is daarbij gebaat omdat het vrijwel al zijn geld verdient met advertenties op internet.

De filosofie van Google staat daarmee haaks op die van Microsoft, dat het moet hebben van betaalde software die op de harde schijf van de computer draait.

Google (ANP) Beeld
Google (ANP)
Meer over