Google en MTV samen op markt internetvideo's

Google en MTV Networks zijn een samenwerking aangegaan. Google zal zijn advertentienetwerk gebruiken om clips van MTV te verspreiden. Ook zullen programma's worden verkocht op Google Video, de videosite van het internetbedrijf...

Van onze verslaggever

Dat hebben Google en MTV Networks zondag bekendgemaakt. De samenwerking begint later deze maand met honderd uur televisie van MTV Networks, dat naast de muziekzenders van MTV onder meer de kinderzender Nickelodeon bezit. De clips zullen bestaan uit muziekvideo's en fragmenten uit programma's als Jackass, SpongeBob Squarepants en Laguna Beach.

Op internet is een verschuiving gaande van tekst naar video. Met de deal speelt Google op die trend in door video ook meer te integreren in zijn advertentiesysteem. Vooralsnog verdient het bedrijf het meeste geld met de eenvoudige tekstadvertenties, zoals die verschijnen naast de zoekresultaten.

Andere websites kunnen de advertenties van Google ook op hun pagina's plaatsen. De samenwerking van Google en MTV is hierop gericht. Eigenaren van sites kunnen een videospeler plaatsen die van het MTV-logo is voorzien. Daarin zullen de clips te zien zijn. Video-advertenties moeten voor inkomsten zorgen. MTV neemt de verkoop van de commercials voor rekening.

Deze maand bestaat de zender MTV 25 jaar, maar van onbekommerd feestvieren bij MTV Networks is geen sprake. Het bedrijf kampt al enige tijd met dalende reclame-opbrengsten en verlies van kijkers aan internetsites die videomateriaal aanbieden.

Het bekijken van videoclips op internet is in korte tijd razend populair geworden. De onbetwiste marktleider is YouTube. Dagelijks worden op de site van het kleine bedrijf, dat ongeveer een jaar bestaat, honderd miljoen video's bekeken. Google en MTV hopen met de samenwerking terrein te veroveren op YouTube.

De overeenkomst voorziet ook in de verkoop van zeventien programma's van MTV Networks op Google Video. Een aflevering kost 1,99 dollar. Voor hetzelfde bedrag verkoopt het tv-netwerk al shows in de iTunes Music Store, de downloadwinkel van computermaker Apple. In de Nederlandse versie van de winkel zijn de series overigens niet te koop.

\N Beeld
\N
Meer over