'Good Bye Lenin!' beste film Europa

Good Bye, Lenin! is de grote winnaar geworden van de Europese Filmprijzen, dat het Europese equivalent van de Oscars wil zijn....

Van onze medewerker Jan Pieter Ekker

Wolfgang Beckers Good Bye, Lenin! kreeg prijzen voor beste film, beste acteur (Daniel Brühl) en beste scenario (Bernd Lichtenberg).

De film, over een jongen die de val van de muur verborgen houdt voor zijn moeder, won ook de drie publieksprijzen (regisseur, acteur en actrice). Dat was voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Filmprijzen.

Dogville kreeg prijzen voor beste regie (Von Trier, die eerder al werd bekroond voor Dancer in the Dark en Breaking the Waves) en beste fotografie (Anthony Dod Mantle). De prijs voor Von Trier werd uitgereikt aan de camper van de regisseur. Die stond bij wijze van grap pontificaal op het podium geparkeerd, maar Von Trier zelf, behebt met vliegangst én een drukke agenda, had de gang naar Berlijn niet gemaakt.

Von Trier had de prijs zullen krijgen van Pedro Almodóvar, vorig jaar winnaar van vier Europese filmprijzen. De Spanjaard had de avond voor de uitreiking echter afgezegd; hij was ziek en mócht niet vliegen. Een onbekende IJslandse regisseur nam de honneurs waar.

Zaterdagavond verliep het gala gesmeerder, maar een feest met allure was het niet. Dankwoorden gingen in het Duits, Engels, Frans en Italiaans - vaak door elkaar heen en niet ondertiteld.

Charlotte Rampling, bekroond als beste actrice voor haar rol in Swimming Pool van François Ozon, deed het in vloeiend Engels, op video. Want zij moest optreden in Parijs.

Andrej Zvygintsec, wiens fraaie The Return werd bekroond met The Prix Fassbinder voor beste ontdekking, sprak Russisch. Hij vertelde dat de taxi-chauffeur die hem naar de Arena had gereden hem verwonderd had gevraagd of Rusland bij Europa bij hoorde. Zvygintsec wist het ook niet, de European Film Academy gelukkig wel.

De Nederlandse inbreng was klein. Dogville werd gecoproduceerd door Els Vandevorst, die Nederland vertegenwoordigt in het bestuur van de Europese Film Academy.

De tweeling van Ben Sombogaart haalde de long list, met 43 andere films. Actrice Johanna ter Steege, een van de ruim duizend stemgemachtigde leden van de Academy, haalde het podium wel. Zij mocht een van de zes voor beste film genomineerde producties aankondigen.

Meer over