Golden Globes geheel in teken van Time's Up: 'Goedenavond dames en overgebleven heren'

Het zou niet over de prijzen gaan, dat was van tevoren al duidelijk op de avond dat Hollywood het eindeloze prijzenseizoen aftrapte met de uitreiking van de Golden Globes. De rode loper stond in het teken van Time's Up, een recent initiatief om slachtoffers van seksuele intimidatie op filmsets en andere werkvloeren te ondersteunen.

Actrices America Ferrera, Natalie Portman en Emma Stone, met voormalig tenniskampioen Billie Jean King. Beeld afp
Actrices America Ferrera, Natalie Portman en Emma Stone, met voormalig tenniskampioen Billie Jean King.Beeld afp

De actrices droegen voor de gelegenheid stemmig zwart, alsof het jaar van #MeToo, dat in oktober begon met de onthullingen over het wangedrag van filmtycoon Harvey Weinstein, naar het graf werd begeleid. Sommige sterren hadden politieke activisten als hun gast meegenomen.

Staande ovatie Oprah Winfrey

Speech van de avond, een jaar nadat Meryl Streep bij dezelfde gelegenheid de handschoen tegen Donald Trump opnam, kwam van Oprah Winfrey die als eerste zwarte vrouw de Cecil B. DeMille-Award (lifetime achievement) in ontvangst nam. Ze begon haar klassiek opgebouwde speech met een vaker gedeelde herinnering: hoe ze in 1964 als klein meisje voor de televisie zat en zag hoe Sidney Poitier tot beste acteur werd uitgeroepen. Het opende voor haar een deur naar de mogelijkheden die het leven inhield, ook als zwart meisje, dochter van een vrouw die altijd doodmoe was van het schoonmaken van huizen van andere mensen.

'Het is me duidelijk dat op dit moment sommige kleine meisjes me op televisie zien, terwijl ik als eerste zwarte vrouw deze prijs krijg.' Winfrey schakelde al snel naar het jaar van #MeToo: 'Ieder van ons in deze zaal zit hier vanwege de verhalen die we vertellen, maar dit jaar werden we zelf het verhaal.'

Het T-woord viel niet, maar haar dank aan de organisator, de Hollywood Foreign Press Association, werd een verdediging van de vrije pers, met de 'onverzadigbare toewijding aan het onthullen van de absolute waarheid'. En zo sloop langzaam de politiek binnen, terwijl het publiek uit de stoelen kwam en de laatste alinea's ('Ik wil dat alle meisjes die nu zitten te kijken zich realiseren 'that a new day is on the horizon') begeleidde met een staande ovatie, alsof Winfrey zojuist de nominatie voor het presidentschap in 2020 had aanvaard. Dat vat ook de stemming op de sociale media na afloop samen. Zender NBC tweette: 'Niets dan respect voor onze toekomstige president.' Hoe dan ook, als het ervan zal komen, dan begon haar campagne op deze avond van de Golden Globes.

Het gaf de avond meer gewicht dan gebruikelijk bij de Globesuitreiking, die toch vooral bekend stond als het melige, met drank overgoten neefje van de Oscars. 'Het is een tijd geleden dat een witte man zo nerveus was in Hollywood', zei presentator Seth Meyers in zijn openingsmonoloog, waarin Harvey Weinstein de 'olifant die niet in de kamer was'. 'Het is ook maanden geleden dat acteurs eens niet nerveus hoefden te zijn als hun naam ergens werd voorgelezen.' Om vervolgens Willem Dafoe in het publiek de stuipen op het lijf te jagen met de zin 'Did you hear about Willem Dafoe?' En na even een stilte te hebben laten vallen: 'Hij is genomineerd!'. Het beeld van de wijd opengesperde ogen van Dafoe werden wijd verspreid op sociale media.

Seth Meyers Beeld reuters
Seth MeyersBeeld reuters

Prijzen

De winnaars van de avond waren Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, dat tot beste filmdrama werd uitgeroepen en Lady Bird, beste film in de categorie comedy of musical, een onderscheid dat bij de Oscars niet wordt gemaakt. Maar Three Billboards, dat vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen draait, lijkt de beste papieren voor de Oscars te hebben: Frances McDormand won de prijs voor beste actrice, Sam Rockwell was de beste manlijke bijrol en de film won ook de prijs voor beste scenario. Guillermo del Toro, regisseur van The Shape Of Water, op voorhand de film met de meeste nominaties, werd uitgeroepen tot beste regisseur. En voor de rest van de wereld is het altijd interessant te zien welke film de buitenlandse categorie wint: die prijs ging naar het Duitse Aus dem Nichts (In The Fade) van Fatih Akin, waarvan hoofdrolspeler Diane Kruger eerder de prijs voor beste actrice in Cannes won.

In de televisiecategorieën gingen de belangrijke prijzen naar producties van Hulu, Netflix, Amazon en HBO, de grote spelers op het gebied van televisieseries. Beste televisiedrama werd The Handmaid's Tale (Hulu, in Nederland door Videoland verspreid), terwijl hoofdrolspeelster Elisabeth Moss tot beste actrice werd uitgeroepen. In de categorie comedyserie won The Marvelous Mrs Maisel (Amazon) en werd hoofdrolspeelster Rachel Brosnahan tot beste actrice uitgeroepen. In deze categorie won Aziz Ansari de prijs voor beste acteur voor Master Of None, waarmee hij ook de eerste acteur met een Aziatische achtergrond was die deze prijs won. En Sterling K. Brown (die won voor zijn rol in This Is Us) was de eerste zwarte acteur die beste acteur werd in een televisiedrama. Ook Big Little Lies (HBO), de andere grote televisiehit van 2017, viel in de prijzen: beste miniserie en een prijs voor Nicole Kidman, terwijl in die categorie Ewan McGregor won voor zijn dubbelrol in het derde seizoen van Fargo (Netflix).

De Hollywood Foreign Press, die nogal eens onder vuur lag, als een clubje dat uit de hand van de filmindustrie eet, kan terugkijken op een avond die niet slecht was voor hun imago. 'Hollywood Foreign Press', zei Seth Meyers, 'geen drie woorden in de Engelse taal die Trump meer haat of het moet de Hillary Mexico Salad Association zijn.'

Oprah Winfrey Beeld reuters
Oprah WinfreyBeeld reuters
Meer over