Golden Globes fijne opsteker voor tanende Franse cinema

Filmland Frankrijk is in zijn nopjes met de Golden Globes voor Paul Verhoevens Elle en hoofdrolspeelster Isabelle Huppert.

Peter Giesen
Paul Verhoeven en Isabelle Hupert met hun Golden Globes. Beeld epa
Paul Verhoeven en Isabelle Hupert met hun Golden Globes.Beeld epa

Op de voorpagina van Le Monde stralen Isabelle Huppert en Paul Verhoeven met hun Golden Globes. 'De inhuldiging van Isabelle Huppert', staat erbij. 'Frankrijk schittert in Hollywood met Isabelle Huppert en Elle', kopte de gratis krant 20 Minutes.

De Franse media besteedden uitgebreid aandacht aan de uitreiking van de Golden Globes. Elle, van regisseur Paul Verhoeven won de prijs voor de beste buitenlandse film, Isabelle Huppert de onderscheiding voor de beste actrice.

Misschien is het een opmaat voor een Oscar voor Huppert, hoopt Le Figaro, hoewel de krant erkent dat de Golden Globes geen goede voorspeller voor de Oscars zijn. 'Bij de Oscars zijn veel klassiekere films in het voordeel. Het is niet zeker dat het omstreden onderwerp van Elle - over een slachtoffer van verkrachting dat de dader opjaagt - in de smaak zal vallen. De film van Paul Verhoeven is dan ook niet geselecteerd voor een nominatie in de categorie beste buitenlandse film. De 'gewelddadige (violent) Hollander' (Verhoevens bijnaam, een woordspelling op Hollandais Vollant, De vliegende Hollander, red.) zal zich moeten troosten met de Golden Globe.'

Toch is de Golden Globe in het voordeel van Huppert, denkt de krant. 'Het podium bestijgen, een mooie danktoespraak houden, dat trekt de aandacht. Met haar trofee heeft Isabelle Huppert dus een belangrijke stap gezet. Maar het moeilijkste moet nog komen.'

Opsteker

Huppert zelf bleef laconiek. 'We zullen zien', zei ze in Le Parisien. 'Het is een beloning voor een uitzonderlijke rol.' Vooraf dacht de actrice dat de film in de Verenigde Staten controversieel zou zijn, maar dat bleek nauwelijks het geval. Ze prees Paul Verhoeven, die haar alle vrijheid gaf. 'Hij heeft me van deze rol laten maken wat ik er van wilde maken. Het was een uitzonderlijke samenwerking.'

Voor de Franse cinema is de Golden Globe een opsteker. Frankrijk is een groot filmland, waar vorig jaar driehonderd films werden geproduceerd. In 2016 gingen 210 miljoen Fransen naar de film, 3,6 procent meer dan het jaar daarvoor. Het marktaandeel van de Franse cinema steeg met 3,1 procent tot 35,3 procent.

De voorpagina van Le Monde liegt er niet om. Beeld
De voorpagina van Le Monde liegt er niet om.Beeld

Gemopper

Over de kwaliteit en de internationale uitstraling van de Franse film wordt echter regelmatig gemopperd. De best bezochte Franse film was de komedie Les Tuche 2: le rêve américain, over een bescheiden familie wier leven ingrijpend verandert na het winnen van 100 miljoen euro in de lotto. Een andere blockbuster, Camping 3, wordt evenmin tot de hoogtepunten van de Franse cinematografie gerekend.

Anderzijds zijn er veel routineuze producties die weinig publiek trekken en alleen gemaakt kunnen worden omdat ze later met subsidie op televisie worden vertoond. 'Tussen de auteursdrama's waarvan het prestige bij een zekere pers wordt veroorzaakt door de verveling die zij oproepen en de populaire komedies van professionals die geld willen verdienen, is de keuze mager', schreef Le Figaro onlangs in een commentaar. In die situatie is een commercieel en artistiek succes als Elle zeer welkom, ook al is de regisseur een Nederlander.

Meer over