AlbumFortitude

Gojira gaat op het nieuwe album Fortitude voor de wereldheerschappij, en kleurt ver buiten de lijntjes van de metal ★★★★☆

Robert van Gijssel
null Beeld

De Frans-Baskische band Gojira heeft de laatste jaren een mooie opmars gemaakt in de heavy muziek. Ze zijn de gemeenschap van fijnproevers een beetje ontgroeid en gaan voor de wereldheerschappij. De laatste plaat Magma (2016) was een voltreffer, Gojira speelde daarna een rondje wereld op de grootste festivals en podia. Bij liveshows zie je voor je ogen hoe goed de band is, hoe technisch begaafd en begeesterd. De Fransen zijn de belangrijkste nieuwe metalband geworden en noteren opzienbarende streamingcijfers.

Op het nieuwe album Fortitude lijkt Gojira zich vooral te hebben gestort op origineel lied- en dus schrijfwerk. Ook omdat de band altijd een belangrijke boodschap te verkondigen heeft: de teksten gaan steevast over een aarde in nood en wat wij als mensheid als de bliksem moeten organiseren om de apocalyps af te wenden. Die mededelingen moet je niet verstoren met eindeloze gitaar- of drumsolo’s.

Gojira Beeld Jimmy Fontaine
GojiraBeeld Jimmy Fontaine

In Another World horen we Gojira in volle glorie. De groovende en door geen enkele thuisgitarist mee te spelen riff zet je gelijk op scherp en de vocalen van Joe Duplantier, die de prachtigste grauwstem op aarde heeft, ramt er een akelig toekomstperspectief in. Je hoort nog de inspiratie uit de death metal, maar wat klinkt Gojira hier toch vooral als Gojira: genrevrij, authentiek en krakend vers. Net als in Born for One Thing, waarin drummer Mario Duplantier, de broer van, toch even zijn beste breaks laat ratelen.

Maar Gojira is ook zoekende, en durft ver buiten de lijntjes te kleuren. De liefhebbers van hun donderende postrock en groovemetal zullen vreemd opkijken bij stukken als Fortitude en The Chant, die lijken begeleid door een zeemanskoor. En bij de ‘schone’ stem van Joe Duplantier in The Trails denk je even: waar gaat dit heen?

Het maakt de plaat avontuurlijk, maar ook wat minder solide dan de uit beton gegoten voorganger. Maar die is ook bijna niet te overtreffen.

Gojira

Fortitude

★★★★☆

Heavy

Roadrunner/Warner

Meer over