GOEDKOPE FANTASIEËN OP PRACHTIG EILAND

*****..

Floortje Smit

The Chinese Botanist’s Daughters

Regie Dijie Dai.Mylène Jampanoï, Xiao Ran Li, Ling Dong Fu.In 2 zalen.

Het thema – homoseksuele liefde in een vijandige omgeving – is hetzelfde. De natuur is prachtig. Toch illustreert The Chinese Botanist’s Daughters (Les filles du botaniste) vooral dat er meer nodig is om een tweede Brokeback Mountain te maken. Veel meer.

Het knagende gevoel dat er iets niet klopt aan de film, zou veroorzaakt kunnen worden doordat er weinig écht Chinees is. De landschappen zijn Vietnamees, hoofdrolspeelster Mylène Jampanoï spreekt slechts mondjesmaat Mandarijn en de Chinese regisseur Dijie Dai woont ruim twintig jaar in Frankrijk.

Maar dat is niet het grootste probleem. Het waren de voelbare persoonlijke worsteling en het contrast met de buitenwereld die het verhaal van Brokeback Mountain zo interessant maakten. In The Chinese Botanist’s Daughters zijn beide vrijwel afwezig. Als stagiaire Li Ming verliefd wordt op de dochter van haar leraar, de botanist Chen, dartelen de meisjes al snel samen over het prachtig in beeld gebrachte botanische eiland. De problemen die hun relatie oplevert, zijn onnodig harde en kortstondig intermezzo’s. Om dat het gebrek aan gevoel te verdoezelen, gebruikt regisseur Dai trucjes om het kunstmatig op te roepen: met de muziek geeft hij alles een extra uitroepteken, net als met de symboliek van gekooide vogels.

The Chinese Botanist’s Daughters speelt in op de emotie, maar oprecht gevoel ontbreekt . Dan verworden scènes waarin Aziatische meisjes in prachtige tuinen elkaar met modder insmeren en elkaar masseren in het stoombad al snel tot goedkope fantasieën.

Floortje Smit

Meer over