MagazineWonen

Goede vintagevondsten, innovatief materiaalgebruik en doorzichtige meubels

null Beeld

Vintagevondsten

In de jaren zeventig en tachtig raakten veel oude huizen danig verminkt. Sierlijsten verdwenen achter gruwelijke, verlaagde plafonds, elegante schouwen werden eruit geslagen en glas-in-loodramen kregen doorsnee vensterglas, soms zelfs in een kunststof kozijn. Talloze paneelbinnendeuren en voordeuren verdwenen eveneens in de vuilcontainer. Maar dankzij Oudedeur in Nieuwkoop (oudedeur.nl) is dit sloopleed snel ongedaan te maken. Ze hebben ruim vijfduizend gebruikte deuren op voorraad: paneeldeuren, voordeuren, glas-in-looddeuren en kamer en suite-deuren. Indien gewenst kan deurbeslag − tweedehands of nieuw − worden meegeleverd. Alles is online te bestellen, maar spannender is het om in de loods van Oudedeur rond te snuffelen. Je vindt er verder oude wasbakken, fonteintjes en tegels. Dé plek voor iedereen die zijn bejaarde woning zorgvuldig wil reanimeren.

Meer tips: gowiththevlo.nl

Het innovatiefste spul

Een van de leukste designprijzen is de New Material Award, die wordt uitgereikt voor het ontwerp met het meest innovatieve materiaalgebruik. Dat kan zijn door drinkglazen van een bio-plastic op basis van zeealgen te 3D-printen of door draad te spinnen van menselijk haar. Of nog ongemakkelijker: een serie schalen en kommen vervaardigd van geronnen koeienbloed. Ook drinken uit het theeservies dat is gekleurd met Rotterdams fijnstof zal even wennen zijn.

Kortom, wat de vijftien genomineerden gemeen hebben, is dat het experimentele prototypes zijn. Een aangename laagdrempeligheid heeft het genomineerde project Hey Jute van Alexander Marinus. Jute is goedkoop en na katoen de meestgebruikte plantaardige vezelstof. Maar het is ook grof en weinig sexy. Marinus vervilt de ruwe jutevezel tot pluizige stroken van wel 5 meter lang, waarvan hij prachtige wandkleden en kussens vervaardigt. De winnaar van de New Material Award wordt bekendgemaakt tijdens de Dutch Design Week, van 19 tot 28 oktober in Eindhoven.

newmaterialaward.nl

Doorkijkje

De broers Ronan en Erwan Bouroullec ontwierpen het ‘Rayures’-kamerscherm voor Glas Italia, gemaakt van geribbeld gekleurd glas, prijs op aanvraag.  Beeld
De broers Ronan en Erwan Bouroullec ontwierpen het ‘Rayures’-kamerscherm voor Glas Italia, gemaakt van geribbeld gekleurd glas, prijs op aanvraag.

glasitalia.com

Note Design Studio verwerkte de letter Z in het frame van koffietafel ‘Zorro’, een ontwerp voor La Chance, € 1.208. Beeld
Note Design Studio verwerkte de letter Z in het frame van koffietafel ‘Zorro’, een ontwerp voor La Chance, € 1.208.

smallable.com

Ontwerper Germans Ermičs brengt met zijn ‘Ombré Glass Chair’ een ode aan Shiro Kuramata’s vooruitstrevende glasstoel uit 1976, prijs op aanvraag.  Beeld
Ontwerper Germans Ermičs brengt met zijn ‘Ombré Glass Chair’ een ode aan Shiro Kuramata’s vooruitstrevende glasstoel uit 1976, prijs op aanvraag.

germansermics.com

Door de binnenkant van de ‘Mellow’-vaasjes te verven, creëert Studio Hattern subtiele kleuverlopen in zijn vaasjes van acryl, € 178.  Beeld
Door de binnenkant van de ‘Mellow’-vaasjes te verven, creëert Studio Hattern subtiele kleuverlopen in zijn vaasjes van acryl, € 178.

monologuelondon.com

Meer over