RecensieMuziek

Goed nieuws dat András Schiff met een nieuw dubbelalbum een vervolg heeft gegeven aan zijn Schubert-project ★★★★☆

Merlijn Kerkhof
András Schiff, Franz Schubert: Sonatas & Impromptus Beeld
András Schiff, Franz Schubert: Sonatas & ImpromptusBeeld

Vroeger moest András Schiff niets van de historische uitvoeringspraktijk hebben. In de jaren tachtig schreef hij nog vol minachting over de beweging die klassieke muziek wilde uitvoeren met de middelen die bij het ontstaan van die stukken gangbaar waren. Maar Schiff zag het licht. In 2015 verscheen zijn dubbel-cd met muziek van Schubert (onder meer de Sonate in Bes, D960) op een Weense fortepiano van omstreeks 1820.

Dat album werd een openbaring. Dankzij de licht geprononceerde bassen, veel transparanter dan op een moderne vleugel, en het milde middenregister kreeg Schubert de juiste zwaarte. Je vroeg je direct af hoe je in godsnaam al die tijd had kunnen genieten van Schubert op een Steinway.

Goed nieuws dus dat hij met een nieuw dubbelalbum een vervolg heeft gegeven aan het Schubert-project. De sonates in c-klein (D958) en die in a-groot (D959) worden voorafgegaan door respectievelijk de bekende Vier Impromptus (D899) en Drei Klavierstücke (D946).

Weer zet hij de syncopen lekker aan – de sterke nadruk op ritmiek doet in combinatie met de klank soms denken aan de cimbalom. Schiff kneedt de tijd op meesterlijke wijze door zijn noten net wat te rekken en uit te stellen. Want natuurlijk is het succes van deze opnames in de eerste plaats te danken aan de musicus zelf.

Klassiek

★★★★☆

András Schiff

Franz Schubert: Sonatas & Impromptus

ECM

Meer over