BoekrecensieEen jaar uit het leven van een basisschooldirecteur

Goed geschreven inkijkje in het veeleisende bestaan van een basisschooldirecteur

null Beeld Atlas Contact
Beeld Atlas Contact

Cordula Rooijendijk is gepromoveerd geograaf, schreef een boek over de geschiedenis van het onderwijs en besloot de pabo te doen – een omgekeerde stapelaar. Het leek haar mooi, kinderen iets leren. Al snel werd ze adjunct, en vervolgens directeur van een Amsterdamse basisschool.

Ze hield een dagboek bij, dat nu een boek is: Een jaar uit het leven van een basisschooldirecteur. Een inkijkje in een bestaan waarin veel wordt gevergd: het onderwijs verbeteren, eigenhandig de wc ontstoppen, overspannen leerkrachten troosten, pleisters plakken, mishandelde kinderen beschermen, vluchtelingkinderen verwelkomen die geen Nederlands spreken en ontmoedigende gevechten aangaan met ‘de instanties’. Er zijn twee constanten in dit goedgeschreven verhaal: de voortdurende angst dat leerkrachten zich ziekmelden; er is geen vervanging. En de ouders: coöperatieve ouders, die opletten bij het buitenspelen en warme jassen en fietsjes inzamelen voor vluchtelingkinderen, en ouders die stampvoetend eisen dat hun geniale lieveling twee klassen overslaat, of een vwo-advies krijgt. Of dat de trap waar hun kind vanaf viel, ogenblikkelijk wordt vervangen.

Na een jaar spellen de kinderen beter en krijgt de school van de inspectie de zeldzame beoordeling ‘goed’. Intussen denkt Rooijendijk na: over de nadelen van beeldschermleren en vroege selectie, over het lerarentekort. Ze bedenkt een plan voor een vierdaagse schoolweek en krijgt een antwoordmail van Arie Slob, ‘veel woorden waarin eigenlijk niets stond’.

Cordula Rooijendijk: Een jaar uit het leven van een basisschooldirecteur. Atlas Contact; € 21.

Meer over