tv-recensiearno haijtema

‘Goed fout’ wil dat we praten over hypergevoeligheid, maar of de quizvorm daarvoor de beste vorm is?

null Beeld

We gaan, zegt presentator Katja Schuurman van de quiz-met-pretenties Goed fout, onze morele barometer peilen. ‘Waar we gisteren hard om lachten, dat kun je vandaag niet meer zeggen en wordt morgen gecanceld.’ Goed initiatief van omroep Powned om de hypergevoeligheid die taal en maatschappelijke discussies verstikt bij de hoorns te vatten in een spelletjesprogramma – sinds mensenheugenis de verschijningsvorm waarin Hilversum en de volksaard met elkaar versmelten. Opdat het de opmaat is tot een goed gesprek, zo hoopt Schuurman, over kwesties als gender, discriminatie, mansplaining.

Vier gepeperde kandidaten: Jort Kelder, presentator en de Marianne ‘dor hout’ Zwagerman van de publieke omroep in coronakwesties; Victoria Koblenko, actrice, columnist en vaccinhuiveraar op grond van drijfzand dat ze haar eigen empirie noemt; Edson da Graça, presentator van Gewoon bloot, waarin kinderen met en over naakte volwassenen praten en door christenfundi’s bij voorbaat al gegeseld met de ergste aller zweepslagen: Kamervragen; Martijn Koning, cabaretier die Forum-voorman Thierry Baudet bij Jinek voor zijn roast marineerde met ongezouten waarheid, waarop de politicus aangebrand in de coulissen verdween.

Andere ingrediënten van Goed fout: de vox populi, verpakt in de gepeilde mening van duizend Nederlanders, wier opvattingen de kandidaten moeten inschatten. Zoveel procent tegen de stelling, zoveel vóór. Publiek, dat klapt en soms meezingt in het koor van opvattinkjes. En een stel genant anachronistische filmpjes. Niet alleen genant omdat die filmpjes Schuurmans gelijk ondersteunen – wat gisteren kon, is vandaag te pijnlijk om te aanschouwen – maar ook omdat ze gemakzucht van de programmamakers blootleggen.

Katja Schuurman, presentator van Goed Fout. Beeld Powned
Katja Schuurman, presentator van Goed Fout.Beeld Powned

Wie verzint het om nú nog de volksmening te peilen over het cinematografisch erfgoed Flodder (‘Buurman, wat doet u nu’, roept actrice Tatjana Simic, terwijl ze door hem wordt ‘genomen’). Over een James Bond-fragment uit 1964, waarin 007 zijn vrouwelijke tegenspeler overweldigt, wat ze na tegenstribbelen best leuk vindt. 73 procent van de Nederlanders is vóór, of zoiets. Nou en?

Alle vier kandidaten hebben na omstreden of opvallend publiek optreden recentelijk te maken gehad met ophef: ze zijn, om het in Kelders woorden te zeggen, naar het galgenveld gesleept voor een openbare terechtstelling op de sociale media. Kelder had, zegt hij, niet bedoeld publicitair te scoren met zijn opmerking dat bij coronabeleid ‘alle aandacht gaat naar te dikke, rokende 80-plusmannen’. En Koblenko, die twee maanden zonder coronabeperkingen onbesmet in Kiev had doorgebracht, had dat evenmin op Insta gezet met als doel ruchtbaarheid te geven aan haar ‘empirisch experiment’. Haar twijfel, to vaccinate or not to vaccinate, had tot cancelling van haar Insta-account geleid.

Rare zaak, vonden alle aanwezigen, en terecht, want leve het vrije woord. Maar hopelijk komt presentator Schuurman bij de volgende Goed fout in een goed gesprek terug op die geveinsde naïviteit van Kelder en Koblenko. De kwestie – de dreigende morele gelijkschakeling van het publieke debat – is het alleszins waard.

Meer over