gamerecensie

Gods Will Fall: knap bedachte, knap gemaakte en knap moeilijke game ★★★☆☆

Gods Will Fall uitdagend? Dat is het eufemisme van de eeuw. Ervaring en voorkennis zijn slechts kinderen die de gamer elke keer met het badwater weggooit.

In Gods Will Fall nemen acht gewone stervelingen de wapens op tegen tien wrokkige goden. Daar doen ze wel een tijdje over. Beeld CleverBeans
In Gods Will Fall nemen acht gewone stervelingen de wapens op tegen tien wrokkige goden. Daar doen ze wel een tijdje over.Beeld CleverBeans

Bob den Uyl signaleerde het al, krap een halve eeuw geleden: Gods wegen zijn duister en zelden aangenaam. Laat staan dat je de wegen moet bewandelen van tien goden.

Toch is precies dat wat de gamer te wachten staat in Gods Will Fall van de kleine Britse studio CleverBeans. Hij heeft acht krijgers tot zijn beschikking, met elk zijn of haar eigen wapens en vaardigheden, en kan er steeds eentje tegelijk laten afdalen in een hol waarin zich een god schuilhoudt. Om dat opperwezen een kopje kleiner te maken.

Dat gaat allesbehalve als een walk in the park. De weg naar elke god is bezaaid met vallen en vreemde wezentjes die het de gamer heel moeilijk maken. Als een krijger faalt, kan hij alleen worden bevrijd door een ander die dezelfde god wel weet te verslaan. De strijders hebben nog onderlinge banden: als er eentje bezwijkt, kan zijn maat of partner zomaar verzwakken – wat het gevecht er niet makkelijker op maakt.

Iedere keer als de gamer zijn acht pionnen heeft opgebruikt spoelt hij met een nieuw legertje aan op het eiland waar de goden zich ophouden. Waarna het spel niet zomaar opnieuw begint. Nee, alles blijkt anders: de acht krijgers hebben andere vaardigheden en hebben andere onderlinge relaties. En plots blijkt dat ene opperwezen dat je eerst met drie klappen eronder kreeg nu pas te bezwijken als je hem dertig keer met een zwaard op zijn falie geeft.

In Gods Will Fall is voorkennis een zorgvuldig gekoesterd kindje dat we steeds weer met het badwater wegflikkeren.

De decorbouwers zijn in God Will Fall helemaal uit hun dak gegaan. De speler gaat dus vaak dood op prachtige plekken. Een schrale troost. Beeld CleverBeans
De decorbouwers zijn in God Will Fall helemaal uit hun dak gegaan. De speler gaat dus vaak dood op prachtige plekken. Een schrale troost.Beeld CleverBeans

Het is uniek bedachte formule. Het is er ook eentje die ongelooflijk kan frustreren. Gods Will Fall is een veel te optimistisch klinkende titel. De goden zullen ongetwijfeld een keer onderuitgaan, als alle sterren gunstig staan. Maar daar gaan wel een ziljoen hemeltergende queestes aan vooraf, gestoeld op toeval en willekeur.

Dat is spijtig, want Gods Will Fall is even onvergeeflijk moeilijk als oogverblindend mooi. Landschappen, kerkers, grotten en personages zijn in prachtige pastelkleuren gevat, als een soort tegengewicht voor de uitdagende spelervaring. Aan het uiterlijk van de goden zou Hiëronymus Bosch nog een puntje kunnen zuigen. Hartverwarmend aandoenlijk is het tafereel aan het einde van iedere geslaagde missie: je krijgertje stapt de grotopening uit, het volle daglicht in en steekt triomfantelijk zijn zwaard, bijl of speer in de lucht.

In dat opzicht doet het spel denken aan Cuphead, de game uit 2017 die we zo graag van begin tot eind hadden willen spelen vanwege zijn adembenemende uiterlijk, gebaseerd op de tekenfilms uit de jaren dertig (van de vorige eeuw, horen we er dan bij te zeggen van de eindredactie). Maar we slaagden daar maar niet in.

Het kan natuurlijk ook zijn dat Gods Will Fall domweg gewoon om betere gamer vraagt dan mijnheer Middelmaat uit Mokum, die games nu eenmaal altijd speelt in de stand ‘Can I Play, Daddy?’.

In de tijd dat Bob den Uyl zijn beroemde reisboek schreef manifesteerde zijn duistere en onaangename god zich in de Spaanse busdiensten en spoorwegen. Bob, jouw god is teruggekeerd op aarde en maakt nu games in Manchester. Machtig mooi en een martelgang. Warm aanbevolen, voor masochisten.

Gods Will Fall is te spelen op de Xbox One, PlayStation 4, Switch, Windows en Stadia.

Is het een spin? Is het een krab? Of is het een griezelig opperwezen uit Gods Will Fall? Beeld CleverBeans
Is het een spin? Is het een krab? Of is het een griezelig opperwezen uit Gods Will Fall?Beeld CleverBeans

MEER LEZEN?

Wie moordt er het mooist: Villanelle in de tv-serie Killing Eve of Agent 47 in de game Hitman 3? In het jongste avontuur van Agent 47 mag de gamer zelf beslissen hoe hij zijn missies tot een goed einde brengt. Desnoods met een bananenschil.

Meer over