AlbumrecensieClean Pete - Gloria

Gloria van het duo Clean Pete is de kerstplaat van het jaar ★★★★★

null Beeld

De tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven hadden altijd al iets met Kerstmis. Als Clean Pete brachten ze ieder jaar een kerstliedje uit, en vorig jaar gaven ze met succes een heel kerstconcert.

Dit jaar doen ze er twee (21 december in Nijmegen en 22 december in Utrecht) en komen ze samen met veel gasten met een echt kerstalbum.

Gloria is de kerstplaat van het jaar. Het voldoet aan de belangrijkste eisen die het genre voorschrijft. Herkenbaarheid gekoppeld aan verrassende momenten, een eigen geluid, het liefst helder verhalende teksten vol verlangens, spijtbetuigingen en goede voornemens.

Samen met onder anderen Ruben Hein, Thijs Boontjes, Lea Kliphuis, Lucky Fonz III en Stefano Keizers, die een licht absurdistisch Kerstverhaal voordraagt, weet Clean Pete in elk liedje een gevoelige snaar te raken. De opgelegde gezelligheid wordt de maat genomen, nieuwe liefdes tegen het licht gehouden en verlangens naar een beter nieuw jaar gekoesterd.

De combinatie van hertaalde bekende kerstliedjes met eigen werk is prachtig. De toonzetting met steeds die prachtige cello van Renée als begeleiding bij de fluweelzachte samenzang met haar zus Loes is fraai. De teksten zijn zonder uitzondering sterk. Dan weer wat weemoedig, dan weer met een aardige kwinkslag. Of er nu wordt gezongen over de ideale kerstdagen in bed of de belofte volgend jaar meer thuis te zijn: alles klopt, alles klinkt oprecht. Zo’n regeltje gezongen door Ruben Hein als ‘Jij en ik twee dagen lang/het is niet veel/maar wat denk je ervan’ heeft precies de juiste intieme klank. En gelachen mag er ook, als Niek Nellen lekker met Loes Wijnhoven gaat kissebissen in Volhouden tot Kerstmis, waarin de klassiek geworden kerstplaten van Sufjan Stevens ter sprake komen. Gloria van Clean Pete is ook zo’n klassieker. Het ook op groen vinyl uitgebrachte album vindt met gemak zijn plekje in de kast tussen favoriete kerstplaten van The Carpenters en Low.

Gloria

Clean Pete

Pop

★★★★★

Excelsior / V2

Meer over