Glimp

Aflevering 191: Inderdaad: de planning moet aangepast. Want de wandelingen waren amper bij te benen.

En dan sta ik opeens in de Duursche Waarden, aan de IJssel, tussen Olst en Wijhe, landschap waar je niet omheen kunt. Ik heb na de Sallandse heuvelrug een stukje overgeslagen. Maar nog altijd in Overijssel, pas de vijfde provincie op mijn tocht. Nog zo veel te zien, nog zo veel te doen. Vorig jaar mei kondigde ik aan in een jaar tijd door heel Nederland te lopen, twaalf maanden, twaalf provincies, en dan nog een extra maand op de Waddeneilanden.

Maar oplettende lezers uit Brabant, Limburg en Zeeland was het al opgevallen: in het huidige tempo bereik ik hun provincies nooit binnen de gestelde tijd. Inderdaad heeft de ervaring me geleerd dat je de meeste provincies niet in een maand kunt afraffelen, ook al maak je harde keuzen. Vermoedelijk loop ik dus langer door dan vooraf bedacht. Het plan is nog altijd alle provincies aan te doen.

Nog meer lezersvragen. Sinds vorige week heb ik de frequentie van deze rubriek teruggebracht van vijf naar vier afleveringen in de week, de maandag is vervallen. Hoe dat zo? Je zou zeggen: dan gaat het nog langzamer. Maar het levert me juist de tijd op om meer te lopen en om overdachte keuzen te maken.

Er schuilen vermoedelijk veel oplossingen in langzamer leven, schreef ik vorig jaar, toen ik begon. Dat ziet er mooi uit op papier, maar mijn eigen project kon ik in de praktijk maar nauwelijks bijbenen. Niet vanwege het wandelen, maar vanwege de dagelijkse stukjes die toch geschreven moesten worden. Daardoor had ik weer minder tijd om te lopen. Een catch 22-situatie waarop ik lange tijd maar niet de vinger kon leggen. Wel veranderde mijn naaste omgeving gaandeweg in een verre omgeving, ook niet de bedoeling.

Maar nu is het dus lente, tijd voor ongeremde natuurbeleving, vier dagen in de week. Ik ben nauwelijks op weg in de Duursche Waarden of ik zie een glimp van een eerste hommel. Dan het eerste, bloeiende speenkruid van het jaar. En de paarse dovenetel, en vroegeling. Kijk, nu begint het op te schieten.

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Studio V, met dank aan Reisboekhandel Pied à Terre, Amsterdam Beeld null
Studio V, met dank aan Reisboekhandel Pied à Terre, Amsterdam
Speenkruid Beeld null
Speenkruid
Meer over