'Gleuvenbrigade' en sterke vrouwen: in de nieuwe Opzij kan het allemaal

Trump by Opzij Beeld
Trump by Opzij

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: Opzij zuur en humorloos? Verre van. Misschien slaat het blad iets te ver door naar de andere kant. 

Paul Onkenhout

Een jaar geleden begon ­Marianne Verhoeven met de verbouwing, de zoveelste, van Opzij, het feministische maandblad dat betere tijden had gekend. In nummer 3 van 2018 schrijft ze dat het commentaar van niet-lezers haar nog steeds verbaast. ‘Opzij is zuur en humorloos? Onder welke steen heb je dan gelegen?’ Waarmee ze maar wil zeggen dat het blad niet zuur is, en evenmin humorloos – en ook dat dat vroeger wel anders was.

De jongste poging om af te rekenen met het verleden, is een special over Donald Trump, getiteld ‘Trump by Opzij’. Op de covertekening heeft de president gezelschap van dochter Ivanka, first lady Melania en zijn ex Ivana. In zijn handen heeft hij het winternummer van Opzij, met Debby Petter en Youp van ’t Hek op de cover. Satire, is de duidelijke waarschuwing. Trump wordt zogenaamd geïnterviewd, van zeven presidentsvrouwen wordt het feministische gehalte beoordeeld en psychiater Bram Bakker analyseert in een satirisch stuk het karakter en het gedrag van de president.

Opzij heeft na de overname door Hans van Brussel, de uitgever van HP/De Tijd (Verhoeven is zijn vrouw) de ramen opengegooid, zullen we maar zeggen. En dus kan het gebeuren dat Tom Kellerhuis, interviewer en hoofdredacteur van HP/De Tijd, aan Theo Hiddema vraagt hoe het zit met de ‘onwelriekende gleuvenbrigade’, zoals de advocaat feministen graag noemt, in navolging van Gerrit Komrij.

Kellerhuis spaart Hiddema opzichtig. Hij lijkt het maar niks te vinden dat Hiddema hier en daar onder vuur ligt. Gelukkig vraagt hij niet aan de advocaat wanneer hij voor het laatst heeft geneukt, zoals vorig jaar in HP/De Tijd aan Thierry Baudet.

Over feminisme wil Hiddema niet veel zeggen, want anders komt hij terecht in praatprogramma’s met Neelie Kroes, ‘want het glazen plafond is haar handeltje. En ik heb geen zin in de fysieke nabijheid van Neelie Kroes’.

Zelden heeft Hiddema trouwens een man zo hoffelijk met vrouwen zien omgaan als Baudet. ‘En dat ­vinden de dametjes wat leuk, kan ik uit eigen waarneming mededelen.’

Helemaal aan de andere kant zien we Asha ten Broeke, evenals Sheila Sitalsing, Hadjar Benmiloud en Sofie van den Enk, columnist van Opzij. Een schoft, noemt ze Trump, maar waar het ene licht dooft, gaat het andere aan.

‘Het afgelopen jaar liet zien dat er vuur is, en moed, en een belofte van sterke vrouwen aan alle klootzakken: we komen achter jullie aan, en we zijn met velen.’ In de nieuwe ­Opzij kan het allemaal.

Meer over