NieuwsGlennis Grace

Glennis Grace stoot door naar finale America’s Got Talent

De Amsterdamse zangeres Glennis Grace is woensdagavond doorgedrongen tot de finale van het programma America’s Got Talent (AGT). Volgende week dinsdag dingt ze met twee komieken, een koppel trapezewerkers, een goochelaar, een acrobatiek showballet, een violist, een operazanger en nog twee zangers naar de hoofdprijs van 1 miljoen dollar, verspreid over veertig jaar.

Anne van Driel
Glennis Grace in de tweede halve finale van America’s Got Talent. Beeld Getty Images
Glennis Grace in de tweede halve finale van America’s Got Talent.Beeld Getty Images

Daarmee is de 40-jarige Nederlandse moeder, die al bijna twee decennia op het podium staat en na haar ontdekking in de Soundmixshow in 1994 al eens meedeed aan het Eurovisie Songfestival, definitief op weg naar internationale erkenning.

In de live-uitzending van de tweede halve finale die voorafging aan de uitslagenavond, oogstte Grace dinsdag wederom lof van de jury met haar versie van This Woman’s Work van Kate Bush. Haar optreden werd beantwoord met een staande ovatie van alle vier de juryleden, en een uitzinnig ‘Yes! Yes! Yes! Yes! Yes! Yes! Yes! Yes! Yes! Yes!’ van zangeres Mel B. Het meest kritische jurylid Simon Cowell vond Grace’s optreden met nog twee acts te gaan ‘het beste van de avond tot dusver. Je stem is ongelofelijk en de keuze voor dit nummer was fantastisch.’

Omweggetje

Maar het werd toch nog even spannend woensdag. Meteen aan het begin van de uitslagenshow bleek dat Grace zich met twee andere acts ‘in de gevarenzone’ bevond: ze had te weinig publieksstemmen gehaald voor een directe finaleplek. Middels de zogeheten Dunkin’ Save – een televotingsysteem vernoemd naar sponsor Dunkin Donuts – konden kijkers tijdens de uitzending bepalen wie van de drie alsnog naar de finale ging.

I’m feeling great!’ en ‘Thank you, America!’, riep Grace – blij maar beheerst – toen bekend werd dat ze via deze omweg tot de eindstrijd is doorgedrongen. Jurylid Cowell complimenteerde de stemmende kijker met diens beslissing: ‘Amerika heeft het absoluut bij het rechte eind met deze beslissing.’ Presentatrice Tyra Banks lachte: ‘Je hebt me nu toch wel goed gehoord?’ – verwijzend naar een eerdere aflevering waarin Grace haar slecht verstond en dacht dat ze naar huis werd gestuurd.

Whitney Houston

De afgelopen maanden maakte Grace indruk in Amerika met haar stem die aan Whitney Houston doet denken en als een vocale stoomwals naar het eind van een lied kan toewerken met langgerekte jubelende uithalen. Dat vermogen ontlokte tijdens de halve finale de verzuchting aan haar concurrenten achter de schermen: ‘Wow, hoe doe je dat allemaal in één ademteug?’

Favoriet voor de hoofdprijs is de 14-jarige Britse Courtney Hadwin, die dinsdag met een springerige variant van Born to be Wild weer veel lof van de jury kreeg. Jurylid Cowell noemde haar na haar optreden een ‘maniak’. Jurylid Howie Mandel zei woensdag nadat de zangeres als finalist was aangewezen dat hij het prijzengeld van 1 miljoen dollar ‘al kon ruiken’.

Dertiende seizoen

Tv-station NBC is bezig met het dertiende seizoen van de talentenjacht –die past in de traditie van American Idol en The X Factor, en concurreert met The Voice. Gemiddeld kijken er zo’n elf miljoen Amerikanen naar het programma.

Eerdere winnaars hadden in meer of mindere mate succes. Zangers krijgen in elk geval een platencontract aangeboden, goochelaars en andere artiesten schoppen het met enige regelmaat tot een eigen show in Las Vegas. De buikspreker Terry Fator, winnaar in 2007, kreeg een casinocontract van 100 miljoen dollar voor vijf jaar. De honden van vader en zoon Olate – winnaars in 2011 – mochten twee jaar optreden in Las Vegas en toeren sindsdien door het land; ze zijn onder meer te zien in de rust van basketbalwedstrijden. Buikspreker Paul Zerdin biedt nu zijn diensten aan op cruiseschepen van Disney. De zanger Neal Boyd, winnaar in 2008, bracht één album uit, deed tevergeefs een gooi naar een zetel in het parlement van Missouri en overleed dit jaar aan hart-, nier en leverproblemen.

De grootste winnaar van de talentenjacht lijkt de Brit Simon Cowell, naast jurylid tevens bedenker en producent (hij zat ook achter Idols en The X Factor). Zijn vermogen wordt inmiddels geschat op 500 miljoen dollar.

Meer over