NieuwsUitreiking Griffels en Penselen

Gideon Samson wint Gouden Griffel, Yvonne Jagtenberg Gouden Penseel

Het kinderboek Zeb. van schrijver Gideon Samson en illustrator Joren Joshua wint de Gouden Griffel. Yvonne Jagtenberg krijgt een Gouden Penseel voor het prentenboek Mijn wonderlijke oom.

Pjotr van Lenteren
Gideon Samson Beeld Chris van Houts
Gideon SamsonBeeld Chris van Houts

Ze gaan er met je neus door, gemaakt door dichter en beeldend kunstenaar Ted van Lieshout, wordt geëerd met de Boekensleutel, die alleen bij uitzonderlijke gelegenheden wordt uitgereikt aan vernieuwende kinderboeken.

De winnaars zijn dinsdagavond bekendgemaakt in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, waar het jaarlijkse Kinderboekenbal aan de vooravond van de officiële opening van de Kinderboekenweek, die woensdag begint, wordt gehouden.

Zeb. van Gideon Samson, die spannende en grappige verhalen vertelt door de ogen van verschillende kinderen in één klas, waar wel heel rare dingen gebeuren. Het is geïllustreerd door nieuwkomer Joren Joshua, die voor zijn werk een Zilveren Penseel wint. De jury noemt het boek ‘hyperorigineel’ en ‘oergeestig’.

Zeb. van Gideon Samson. Beeld
Zeb. van Gideon Samson.

Zilveren Griffels

Samson laat niet alleen een grote, maar dit jaar ook bijzonder sterke groep mededingers achter zich. Maar liefst elf jeugdboekenschrijvers werden in juni al bekroond met een Zilveren Griffel. Zoals het indringende en messcherpe Tegenwoordig heet iedereen Sorry, van de Vlaamse auteur Bart Moeyaert. En de geestige en gevatte dierengedichten van Bibi Dumon Tak, uit haar poëziedebuut Laat een boodschap achter in het zand. Ook niet te weerstaan, het ontroerende Droomopa van de 90-jarige auteur Dolf Verroen en illustrator Charlotte Dematons. En Vosje van schrijver en dichter Edward van de Vendel en illustrator Marije Tolman, die collages maakte van een getekende vos in bewerkte foto’s van Nederlandse duinlandschappen.

Andere Zilveren Griffels gingen naar Jan Paul Schutten en Floor Rieders Het mysterie van niks en oneindig veel snot, De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam, Jef Aerts’ De blauwe vleugels, Maria van Donkelaars Zo kreeg Midas ezelsoren, Mac Barnetts De wolf, de eend en de muis, Oliver Jeffers’ Die eland is van mij en Susin Nielsens Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen. Nieuw dit jaar is de leeftijdsgroep van 12 tot 15 jaar, waarin na een periode van afwezigheid weer een Griffel te winnen is. De jury deelt daarnaast ook nog 29 eervolle vermeldingen uit.

Mijn Wonderlijke Oom van  Yvonne Jagtenberg. Beeld
Mijn Wonderlijke Oom van Yvonne Jagtenberg.

Gouden Penseel voor Mijn wonderlijke oom

Mijn wonderlijke oom van illustrator en schrijver Yvonne Jagtenberg is een hommage aan Jacques Tati, de beroemde Franse filmmaker uit de jaren vijftig. Een persoonlijke jeugdliefde van de kunstenaar, die daar een hedendaagse vertolking van maakt. De jury noemt het een ‘rijk en uitdagend’ boek. Yvonne Jagtenberg tekent en schrijft onder meer de geestige prentenboekenserie over de eigenzinnige kleuter Balotje. Haar kleurrijke en losse stijl is minstens even eigenzinnig.

Zilveren Penselen zijn er voor Van twee ridders (Harrie Geelen), De pittige pruim die een pop werd (Chrudoš Valoušek), Vosje (Marije Tolman), Noorse Mythen: over Odin, Thor en Loki (Jeffrey Alan Love), Zeb. (Joshua Joren), De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal (Anne Stalinski) en Vriendschap is alles (Karst-Janneke Rogaar).

Boekensleutel voor Ze gaan er met je neus vandoor

Bij hoge uitzondering, voor het laatst in 2012, dragen de Griffel- en de Penseeljury samen een kunstenaar voor die de Boekensleutel verdient. Dat is dit jaar Ted van Lieshout, met het boek Ze gaan er met je neus vandoor. In dit boek, dat door de schrijver zelf typografisch is vormgegeven, krijgen uiteindelijk de letters zelf ruzie. Beide jury’s zijn zo onder de indruk van het geheel, omdat het verhaal niet te begrijpen is ‘zonder het boek te zien en te lezen’.

Meer over