nieuwsNOS

Geweld en middelvingers nopen NOS logo te verwijderen van straalwagens

De NOS wil ‘zichtbaar en aanspreekbaar’ zijn, maar gaat voortaan anoniem op pad. De publieke omroep haalt zijn logo van bedrijfsauto’s af.

NOS open dag op Media ParkBeeld ANP

Het besluit is volgens de NOS noodzakelijk, omdat verslaggevers en technici steeds meer te maken krijgen met gewelddadige uitingen tijdens hun werk. ‘Vrijwel dagelijks worden collega’s die onderweg zijn, geconfronteerd met opgestoken middelvingers, er wordt afval naar ze gegooid, ze worden afgesneden op de snelweg en een enkeling remt zelfs hard vlak voor onze auto’s’, legt hoofdredacteur Marcel Gelauff uit op de website van de publieke omroep.

Gelauff noemt de beslissing ‘een nederlaag voor de NOS, maar vooral voor de journalistiek’. Hij bespeurt dat de sector onder vuur ligt van ‘mensen en groeperingen, die alleen hun eigen wereld willen terugzien, elk ander perspectief onmogelijk proberen te maken en daarmee de persvrijheid aantasten’.

Minister Arie Slob (Media) gaf donderdag in de Tweede Kamer aan het signaal van de NOS ‘zeer serieus’ te nemen. Bij Persveilig, een samenwerkingsverband tussen journalistieke organisaties, de politie en het Openbaar Ministerie, kwamen in de eerste zeven maanden van 2020 al 36 meldingen binnen. In tien gevallen daarvan ging het om fysiek geweld.

‘En het gaat niet alleen om wat er feitelijk gebeurt, maar zeker ook om de angst dat je wat overkomt of wordt aangedaan’, stelt Gelauff. Eerder nam de NOS al het besluit een bewaker met een journalist mee te sturen, als de publieke omroep verslag doet van een publieksmanifestatie.

Lees verder
Van journalisten die filmen op een plek waar anderen dat niet willen tot de recente aanslagen op de Telegraaf en Panorama: geweld tegen de beroepsgroep komt geregeld voor. Kan de overheid daar iets tegen doen, zoals de Nederlandse Vereniging van Journalisten wil?

Ook regionale journalisten worden regelmatig bedreigd. Margriet Oostveen ging langs bij Omroep Flevoland, waar verslaggevers steeds vaker belaagd worden om te voorkomen dat ze hun werk doen. En ze kunnen daarvan vaak géén aangifte doen.

Meer over