'Gevaarlijke situaties door regels frequentiebeheer'

De regelgeving rond het frequentiebeheer in Nederland kan leiden tot 'gevaarlijke situaties'. Dat schrijft de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in een brief aan minister Verhagen van Economische Zaken.

Op de Johan Willem Frisokazerne in Assen worden zondag de fundamenten gelegd voor een noodzendmast. De mast is naar verwachting aan het einde van de week helemaal operationeel. Hij moet een fors deel van de functies van de ingestorte mast in Hoogersmilde overnemen. Beeld anp
Op de Johan Willem Frisokazerne in Assen worden zondag de fundamenten gelegd voor een noodzendmast. De mast is naar verwachting aan het einde van de week helemaal operationeel. Hij moet een fors deel van de functies van de ingestorte mast in Hoogersmilde overnemen.Beeld anp

Volgens de Raad van Bestuur van de NPO, waar Henk Hagoort voorzitter van is, is de regelgeving de laatste jaren complexer geworden. Omdat er meer marktwerking werd nagestreefd zijn er heel veel partijen betrokken geraakt bij de distributie van radio-uitzending via de ether.

Zo is het dikke betonnen gedeelte van de zendmast van Alticom en is de grond eigendom van KPN, de vroegere eigenaar van de toren. De stalen spriet is van NOVEC. Dit bedrijf valt onder moederbedrijf TenneT dat ook hoogspanningsmasten beheert. Het zenderpark wordt beheerd door Broadcast Partners. Plekken in de toren worden gehuurd door de publieke zenders Radio 1 tot en met 4, regionale omroepen, commerciële omroepen zoals Sky radio, Slam FM, Q Music, maar ook aanbieders van mobiele telefonie, dataverkeer en semafoonnetwerken.

Rampenfunctie
De RvB vraagt zich af of deze keten aan partijen het systeem niet 'zeer kwetsbaar' maakt. Volgens de Publieke Omroep lijkt het publiek de dupe te worden van deze complexiteit. Volgens de RvB laat de calamiteit van dit weekend - de brand in twee zendmasten - zien dat er geen afdoende regeling is om uitzending van publieke programma's te garanderen. Gezien de rampenfunctie van Radio 1 kan dit zelfs leiden tot gevaarlijke situaties.

De Publieke Omroep vraagt minister Verhagen om een onderzoek en wil de garantie van de overheid dat de Publieke Omroep 'kan blijven voldoen aan een ongehinderde uitvoering van zijn taak via omroepzenders.'

Zaterdag kwam al een rapport van Alticom uit 2007 aan het licht, waarin het bedrijf waarschuwde voor 'valgevaar' en 'elektrocutie' vanwege de hoeveelheid bedrijven die toegang hebben tot de zendmast.

Via de zendmast in Lopik zijn vandaag de radiozenders 3FM, Q-music en BNR Nieuwsradio weer in de lucht, zij het op laag vermogen. Daardoor is het bereik nog niet volledig. Voor de mast in Hoogersmilde wordt een noodmast geplaatst. De ontvangst van radio, digitale tv en mobiele telefonie is in delen van Drenthe en Friesland nog steeds slecht.

Meer over