Geur van prijsbeest stijgt op uit cd-serie Sjostakovitsj

De cd-serie waarin dirigent Andris Nelsons en het Boston Symphony Orchestra het vizier richten op Dmitri Sjostakovitsj, kent een rake titel. 'Onder Stalins schaduw': deze drie woorden vatten het beknelde componistenbestaan adequaat samen. Nieuw is zo'n biografische kijk niet. Toen het verhaal over leven en lijden van kameraad Sjostakovitsj (1906-1975) was doorgesijpeld naar het westen, nam de populariteit van zijn muziek een hoge vlucht.

Guido van Oorschot
null Beeld guido
Beeld guido

Andris Nelsons, de 37-jarige Let, werd geboren in de nadagen van het Sovjetrijk. Of zijn kortebroekentijd bijdraagt aan de klank van vijftien symfonieën en de opera Lady Macbeth van Mtsensk, blijft speculeren. Feit is wel dat Nelsons put uit een ontzagwekkend talent en in Boston beschikt over een geduchte muziekmachine.

De eerste Sjostakovitsj-cd, met de Tiende symfonie, leverde Nelsons dit jaar een Grammy op. De geur van prijsbeest stijgt ook op uit deel twee, een dubbel-cd met de symfonieën Vijf, Acht en Negen. Een noot kan zo kort of zacht niet zijn, of Nelsons plaatst hem in een dwingende gemoedstoestand, van angst tot berusting of ironie.

Toch ontbreekt één nuance aan de Achtste symfonie: grimmigheid. Het stuk uit het holst van de Tweede Wereldoorlog kent wanhopiger stemmende lezingen.

null Beeld Marco Borggreve
Beeld Marco Borggreve
Meer over