Getty Museum stelt kunstwerken gratis beschikbaar

Het gerenommeerde Getty Museum in Los Angeles, Californië, stelt 4.600 van zijn kunstwerken, waaronder wereldberoemde schilderijen van onder andere Rubens, Van Dyck en Manet, gratis ter beschikking op zijn website.

'De Irissen' van Vincent Van Gogh. Beeld The J. Paul Getty Museum, Los Angeles
'De Irissen' van Vincent Van Gogh.Beeld The J. Paul Getty Museum, Los Angeles

Het initiatief, dat gisteren werd aangekondigd, kadert volgens Getty in zijn overtuiging dat kunst begrijpen van de wereld een betere plaats kan maken - eveneens het idee waarop het museum is gesticht. Het heeft naar eigen zeggen ook educatieve doeleinden, zodat artiesten, kunstkenners, docenten, studenten en schrijvers de werken kunnen aanschouwen en eruit kunnen leren.

Gebruikers kunnen specifiek zoeken in de volledige collectie of ook via de downloadknop naast elk kunstwerk. De afbeeldingen mogen zowel voor niet-commercieel als voor commercieel gebruik dienen, zolang het Getty Museum als bron wordt vermeld. Getty vraagt voor elke download ook specifieke informatie over het doel ervan. De afbeeldingen zijn te downloaden in hoge resolutie.

Tussen de 4.600 vrijgegeven werken zitten heel wat bekende stukken van schilders als Peter Paul Rubens, Anthony Van Dyck, Rembrandt Van Rijn, Vincent Van Gogh, Claude Monet en Leonardo Da Vinci. Een van de beroemdste werken uit het Getty Museum, 'De intocht van Christus in Brussel' van de Belg en symbolist James Ensor, is niet te downloaden.

In de toekomst wil het Getty Museum nog meer werken vrijgeven.

Meer over