Getormenteerd, maar niet overdreven sentimenteel

Robert van Gijssel

Hij heeft een beladen naam, als zoon van countryrocker Steve Earle en petekind van Townes Van Zandt. De albumtitel Absent Fathers, de logische opvolger van het vorig jaar verschenen Single Mothers, wekt nieuwsgierigheid. Zeg het maar, Justin, hoe zat dat, met je pa?

Het antwoord schemert tussen de regels door, in bijvoorbeeld Call Ya Momma. Bij haar trek je volgens Earle aan de bel als het écht tegenzit.

Vader Steve is natuurlijk wel present op Absent Fathers. Hij klinkt door in de prachtige, zuchtende zangstem van zijn zoon: getormenteerd, maar niet overdreven sentimenteel, en steeds lekker slepend achter de tel getimed. Day And Night is een mooie countryballade, waarin Earle en steelgitaar de luisteraar stevig bij de kraag grijpen, en ook voorzichtig rockend (Round the Bend) klinkt Earle overtuigend.

Een klassieke alternatieve countryplaat wil Absent Fathers toch niet worden, daarvoor kabbelen nummers als Someone Will Pay en een zouteloos bluesderivaat Least I Got The Blues te veel. Misschien had Justin Townes Earle toch wat scherper moeten afrekenen met zijn jeugdtrauma's.

null Beeld Arno Haijtema
Beeld Arno Haijtema

Justin Townes: Earle Absent Fathers
Loose Music/Bertus

Meer over