Drama

Get Rich or Die Tryin'

50 Cent in de rol van zijn leven

David Sneek

Iedere misdadiger wil rapper worden en iedere rapper wil acteur worden. Dat is tenminste een conclusie die gemakkelijk kan worden getrokken wanneer een nieuw raptalent met strafblad verschijnt, of als de zoveelste rapper de overstap naar de film probeert te maken. Curtis '50 cent' Jackson bevestigt de vooroordelen met Get Rich or Die Tryin'. De voormalige gangster die een succesvolle muziekcarrière begon, speelt in zijn acteerdebuut de rol van een drugsdealer die rappend aan een verdorven milieu probeert te ontsnappen.

Het zijn niet de enige vooroordelen die in de film van Jim Sheridan worden bevestigd. In het levensverhaal van hoofdpersoon Marcus, losjes gemodelleerd naar 50 Cent zelf, komen alle vaste patronen terug.


Het eerste deel van de film, waarin Marcus door de jonge Marc John Jefferies wordt gespeeld, schetst de uitzichtloze situatie tijdens zijn jeugd in de foute wijken van New York. Nadat zijn moeder bij een drugsdeal is vermoord, kijkt hij als jongetje verlangend naar de sneakers die hij zich niet kan permitteren. Met een cassetterecordertje neemt hij zijn eerste nummer op voor zijn buurmeisje, die door haar ouders meteen uit de buurt wordt geëvacueerd.


Wanneer 50 Cent de hoofdrol daarna overneemt, volgt de glamoureuze kant van het gangsterleven. Een eigen drugslab. Bling- bling. Mercedes-Benz.


Het is de verdienste van regisseur Sheridan dat hij de clichés lange tijd behoorlijk effectief weet te gebruiken. Hij maakte eerder films als In America, waarvan de helden ook moesten knokken om in een keiharde wereld te overleven, en blijft trouw aan zijn stijl. Alleen botst zijn melodramatische opbouw daarbij steeds met de beperkingen van 50 Cent, die de rol van zijn eigen leven niet kan dragen.


Dat Marcus door alle andere personages wordt bewonderd, zelfs door de vaderfiguren die hem als kind links lieten liggen, is moeilijk te geloven bij zijn passieve, expressieloze acteren.


Zijn tekortkomingen worden vooral duidelijk wanneer 50 Cent gezelschap krijgt van de door Terrence Howard gespeelde manager. Howard speelde in Hustle & Flow, een pooier die, uiteraard, rapper wil worden. Als acteur heeft hij de gangsta-uitstraling inmiddels zo goed te pakken dat hij elke scène weet te stelen van de ster - die toch een echt verleden in de misdaad schijnt te hebben.


Meer over