De nieuwe oogst

Gesualdo, Ondine en Hereditary

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten.

Gesualdo - De Warme Winkel & Nederlands Kamerkoor Beeld Sofie Knijff
Gesualdo - De Warme Winkel & Nederlands KamerkoorBeeld Sofie Knijff

1. Muziektheater

Theatergroep De Warme Winkeliers en de leden van het ­Kamerkoor vertellen over het leven van Gesualdo, een begenadigd componist en wrede moordenaar uit de late Renaissance. De bloederige gebeurtenissen waaraan Gesualdo zijn reputatie ontleent, worden gebracht in een mozaïek van scènes en sferen. De zang van het keurige koor en de associatieve, dolle scènes van de toneelspelers blijken een fijne combinatie. Het resultaat is een onweerstaanbare mix van schoonheid en wreedheid.

Gesualdo door De Warme Winkel en het Nederlands ­Kamerkoor. Tournee t/m 14 december.

2. Theater

Ondine is een waternimf die haar waterwereld verlaat om de liefde te vinden tussen de gewone mensen. Als ze ridder Hans ontmoet slaat de vonk over, maar Hans blijkt al verloofd met kroonprinses Bertha. Wat volgt, is een avondvullende, warmbloedige en ontroerende ode aan de fantasie. Regisseur Jeroen de Man denkt groots en de decor- en kostuumafdeling verricht een wonder, en dat spektakel gaat nergens ten koste van de inhoud.

Ondine van Jean Giraudoux door Het Nationale Theater en Toneelgroep Oostpool. Koninklijke Schouwburg, Den Haag, tot 7 juli.

3. Film

Hereditary, ongetwijfeld de engste film in tijden, bespeelt de wetten van het horrorgenre. Geen gemakzuchtige jump scares of andere trucjes, en tóch is de spanning om te snijden. Hereditary voelt als een kussen dat steeds steviger op je gezicht drukt. Of, om een van de heftigste beelden uit de film te parafraseren, als een stalen draad die alsmaar sneller door je keel getrokken wordt.

Hereditary. Regie Ari Aster.

4. Film

Net als in de jaren zestig dient de Balkan opnieuw als decor voor een western, of beter, voor een film die helemaal geen western lijkt en toch de belangrijkste trekken van het genre aanneemt. Western draait om de doorleefde, ­introverte oorlogsveteraan Meinhard, die zich met nog wat andere Duitse rouwdouwers heeft opgegeven voor een bouwklus in Bulgarije en na verloop van tijd tussen zijn makkers en zijn lokale vrienden in komt te staan.

Western, Regie Valeska Grisebach.

5. Beeldende kunst

‘De definitie van kunst is een rechts ding geworden’, meent het Oostenrijkse kunstcollectief Gelatin. ‘De vraag is nu steeds: wat is ‘onze’ cultuur?’ Met vier metershoge drollen en honderd verschillende naaktkostuums bieden de kunstenaars een melig, vrolijk en superdemocratisch antwoord. Koning keizer admiraal, poepen doen ze allemaal. Toch is het de ervaring die telt: een naaktpak maakt iedereen lacherig.

Gelatin: Vorm-Fellows-­Attitude. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam t/m 12 augustus.

Meer over