Nieuws

Gestolen werk van Picasso en Mondriaan teruggevonden

Negen jaar nadat ze uit de National Gallery van Athena werden gestolen zijn Hoofd van een vrouw (1939) van Pablo Picasso en Molen van Mondriaan (1905) teruggevonden.

Mark Moorman
De Griekse politie heeft de schilderijen Hoofd van een vrouw (Picasso, 1939) en Molen (Mondriaan, 1905) teruggevonden.  Beeld EPA
De Griekse politie heeft de schilderijen Hoofd van een vrouw (Picasso, 1939) en Molen (Mondriaan, 1905) teruggevonden.Beeld EPA

De Griekse politie maakte dinsdag bekend dat de dader van de geruchtmakende roof, een 49-jaar oude bouwvakker, gearresteerd is.

Een derde verdwenen werk, een 16de eeuwse tekening van de Italiaanse kunstenaar Guglielmo Caccia, zou volgens de politie door de dader door het toilet zijn gespoeld, nadat het beschadigd was.

De roof, die op 9 januari 2012 in een paar minuten werd uitgevoerd, werd gezien als een blamage voor het museum en de toenmalige beveiliging, die zich liet afleiden door een vals alarm elders in het gebouw. De dader had de werken de afgelopen jaren thuis opgeborgen en was, volgens de politie, niet van plan ze te verkopen. Pas toen hij de gestolen werken onlangs naar een opslag buiten Athene overbracht werden ze door de politie in goede conditie teruggevonden.

Vooral de diefstal van de Picasso was pijnlijk voor de Grieken. Het was een van de portretten van Picasso‘s geliefde Dora Maar en was door Picasso persoonlijk aan het museum geschonken, ter ere van het Griekse verzet in de Tweede Wereldoorlog. Op de achterkant van het doek stond een opdracht van de schilder: ‘Voor het Griekse volk, een eerbetoon van Picasso’.

Meer over