nieuwsWinnaar Volkskrant beeldende kunst prijs

‘Gespierd clean’ en ‘poëtisch’ werk van Özgür Kar wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

Özgür Kar is de winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2020. Dat maakte de jury donderdagavond bekend tijdens het Avrotros-radioprogramma Opium. Juryvoorzitter en kunstenaar Barbara Visser bejubelde het werk van Kar als ‘gespierd clean’ en ‘poëtisch’ tegelijk, en vernieuwend ondanks zijn nog maar prille carrière.

Özgür Kar vlak nadat hij donderdagavond de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2020 in ontvangst heeft genomen. Beeld Maarten Nauw
Özgür Kar vlak nadat hij donderdagavond de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2020 in ontvangst heeft genomen.Beeld Maarten Nauw

Kar (1992), van de Rijksakademie in Amsterdam, maakt elektronische beelden van stripfiguren met menselijke trekjes. Ze zijn op beeldschermen te zien van pashokjes-achtige grootte. De van oorsprong Turkse kunstenaar werd voorgedragen door Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs werd dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt. De winnaar krijgt 10 duizend euro, beschikbaar gesteld door de Rabobank. Daarnaast mag hij op kosten van het Jaap Harten Fonds een boekpublicatie maken. De prijs is bestemd voor kunstenaars tot en met 35 jaar oud die wonen en werken in Nederland.

null Beeld Pauline Marie Niks
Beeld Pauline Marie Niks

Naast Kar werden vier andere kandidaten voorgedragen door scouts uit de Nederlandse kunstwereld: Isabelle Andriessen, Sharelly Emanuelson, Wouter Paijmans en Philip Vermeulen. De jury bestond, buiten voorzitter Visser, uit kunstenaar en eerder winnaar van de prijs Bram De Jonghe, Verily Klaassen (hoofd kunstzaken Rabobank), Sjoerd Kloosterhuis (tentoonstellingsmaker Rozenstraat in Amsterdam) en kunstjournalist van de Volkskrant Anna van Leeuwen.

Voorzitter Barbara Visser, zelf winnaar van de David Röell Prijs en de Heinekenprijs, memoreerde al eerder in deze krant dat het niveau dit jaar ‘erg hoog’ was. Wel opmerkelijk, vond Visser, was het feit dat er geen schilder tussen de genomineerden zat, alleen kunstenaars die installatie-achtige werken maken. Volgens haar is het kenmerkend voor deze tijd: ‘Disciplines worden gecombineerd. Er zijn geen taboes, geen grenzen.’

Het werk van de vijf genomineerden is tot en met 22 maart in het Stedelijk Museum Schiedam te zien. De publieksfavoriet, waarvoor museumbezoekers tot deze week kunnen stemmen, wordt 15 maart in het museum bekendgemaakt tijdens de Volkskrant Beeldende Kunst Dag.

Van flikkerende tl-buizen tot zwetend keramiek, we stelden u eerder voor aan de genomineerden.

Meer over