Geslaagde coming of age-roman over woongroep

Dat het leven in vier woorden kan worden samengevat - geboorte, school, werk, dood - kunnen de 18-jarigen in Bov Bjergs roman maar moeilijk accepteren.

null Beeld
Beeld

De Duitse vijftiger Bov Bjerg is een veelzijdig man. Hij is schrijver en cabaretier, maar ook kok en toneelspeler. Wie zijn Auerhaus leest, weet dat hij een begaafd auteur is. Deze vlot geschreven roman is amusant, zij het met een serieuze ondertoon. Want boven de hoofden van het clubje tieners die in een oude boerderij niet ver van Stuttgart zijn getrokken, hangt de dreiging van zelfmoord. Een mislukte poging tot zelfmoord is de aanleiding voor enkele gymnasiasten een woongroep te vormen ter bescherming van hun depressieve medescholier Frieder. Die mag na een verblijf in een psychiatrische inrichting gaan wonen in de boerderij van zijn overleden opa, maar niet alleen. Verhinderd moet worden dat hij nog eens een overdosis pillen slikt. In het Auerhaus, zoals de boerderij wordt genoemd, manifesteert hij zich als een levenslustige jongeman, behulpzaam, bepaald niet dom, wat niet verhindert dat hij uitspraken doet als 'literatuur, dat is het wc-papier waarmee iedereen zijn reet afveegt'.

Auerhaus, Bov Bjerg, fictie


Uit het Duits vertaald door Anne Folkertsma. Cossee; 220 pagina's; euro 19,99.

De woongemeenschap telt spoedig zes personen, want bij de scholieren voegt zich Harry, leerling-elektricien, homo en dealer in wiet, en de knappe Pauline die met Frieder in de inrichting zat wegens brandstichting. Ze vormen samen een groepje vrijbuiters die moeilijk kunnen accepteren dat het leven in vier woorden kan worden samengevat: geboorte, school, werk, dood. De zin van het leven moet toch iets anders zijn. Bjerg beschrijft in zijn roman, die zich in de jaren tachtig afspeelt, wat er gebeurt als 18-jarigen bij elkaar wonen; wat doen ze, waar praten ze over, wat gaat er in hen om. In die opzet is hij geslaagd. Hij heeft de sfeer en de toon in de woongroep goed getroffen, zodat de lezer zich een levendig beeld kan vormen van de dolle maanden in het Auerhaus en het tragische einde.

Meer over