Gerry Rafferty (1947-2011), wars van beroemdheid

Zodra op zaterdagavonden rond 1950 de pubs sloten in Paisley, voorstad van Glasgow, ging Mary Skeffington de straat op met haar zoontje, bang als ze was dat de dronken agressie van haar alcoholistische man Joseph zich op de kleine Gerry zou richten.

Gerry Rafferty. Beeld anp
Gerry Rafferty.Beeld anp

Gerry Rafferty, die met Stuck In The Middle (1972) en Baker Street (1978) twee van de grootste Schotse pophits schreef, leek de laatste decennia van zijn leven helaas veel op zijn vader. Zijn door alcohol verteerde lever staakte dinsdag de strijd in een ziekenhuis in Bournemouth. Hij werd 63.

Rafferty begon als straatmuzikant in de Londense metro, speelde in bands als The Fifth Column en The Humblebums en debuteerde in 1972 als soloartiest met het album Can I Have My Money Back?, dat flopte.

Stealers Wheel
Later dat jaar brak hij, uit het niets, wereldwijd door met de folkrockband Stealers Wheel, die hij met Joe Egan had opgericht. Debuutsingle Stuck In The Middle (1972) werd een onverslijtbare klassieker (al haalde hij bijna nergens de eerste plaats van de hitlijsten), mede dankzij Quentin Tarantino, die het lied een onvergetelijk plekje gaf in zijn film Reservoir Dogs (1992).

Stealers Wheel viel in 1975 uiteen, maar Rafferty's doorstart als soloartiest zou hem aanvankelijk nog groter succes brengen. Baker Street (1978), met beroemd saxofoonthema van Raphael Ravenscroft, werd zijn grootste hit en stuwde het album City To City naar de bovenste plaats van de Amerikaanse albumlijst. Vijf miljoen stuks werden verkocht. Ook Right Down The Line werd een forse hit.

Wars van beroemdheid

Hoewel Night Owl (1979) en Snakes And Ladders (1980) het vooral in Groot-Brittannië nog goed deden, wist de Schot zijn Amerikaanse succes niet te bestendigen, ook al omdat hij weigerde in de VS op tournee te gaan, wars als hij was van beroemdheid. Zijn grootste hit ná City To City scoorde hij als producer: Letter From America van The Proclaimers (1987), nog zo'n Schotse evergreen.

Een drankprobleem had Rafferty al in zijn glorietijd, maar na 1985 maakte de alcohol alles kapot: zijn creativiteit, zijn huwelijk (zijn vrouw verliet hem in 1990, na twintig jaar huwelijk) en uiteindelijk zijn lever. Zijn moeder, die hij eerde met het liedje Mary Skeffington (1971), heeft het niet kunnen afwenden.

Meer over