George Duke (67) zag muziek als een wit canvas

Als de 4-jarige George Duke door zijn moeder wordt meegenomen naar jazzpianist Duke Ellington is hij overrompeld door de kracht van Ellington's muziek. 'En hij heette ook nog Duke', zei hij daar later over. In de kerk leerde Duke improviseren en Frank Zappa gaf hem het inzicht dat je muziek moet zien als een wit canvas, waarop je kan schilderen wat je wil. Duke overleed op 67-jarige leeftijd in Los Angeles. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Door Just Fontein
George Duke Beeld ANP
George DukeBeeld ANP

Op de vraag hoeveel albums Duke maakte, antwoordde hij twee jaar geleden: 'Zo'n 40 solo-albums, ik heb ongeveer drie keer zoveel platen geproduceerd en platen waarop ik heb meegespeeld? Duizenden, zonder twijfel.'

George Duke groeide op in Californië. In zijn vroege jeugd speelde hij mee in de kerk en op de middelbare school zat hij in zijn eerste jazzbandje. Toen hij hoorde dat er een studiebeurs beschikbaar was voor trombonisten op het conservatorium van San Francisco, leerde hij de nodige toonladders en 'drie jaar achter elkaar kreeg ik die beurs!', vertelt hij in een interview met Radio 6 (1999).

Hij haalde zijn bachelor (met een minor in contrabas) in 1967. Een jaar eerder bracht hij zijn eerste album uit: George Duke Quartet - Presented by the Jazz Workshop. Tijdens zijn schoolperiode speelde hij in de huisband van San Francisco's Half Note met grote namen als Al Jarreau en Sonny Rollins.

The Mothers of Invention
In 1969 werkte Duke samen met de Franse violist Jean-Luc Ponty, die hij op de radio had gehoord. Tijdens een reeks optredens langs de westkust zag Frank Zappa de virtuoze toetsenist en vroeg hem bij zijn band The Mothers of Invention.

Met Zappa maakte Duke tussen 1970 en 1975 meerdere albums. Hij was multi-instrumentalist en speelde onder andere trombone, syntheziser en was lead-zanger bij verschillende nummers. Tussendoor was Duke ook nog twee jaar ('72-'73) pianist in de band van Cannonball Adderley. Daarna werkte Duke veelvuldig als producer met vele grote artiesten zoals Miles Davis, Barry Manilow en Dee Dee Bridgewater.

In 2009 en 2010 speelde hij nog in Nederland en hij trad op met het Metropole Orkest.

Laatste plaat
Onlangs kwam het album Dreamweaver uit; een hommage aan zijn vrouw, die een jaar geleden aan kanker overleed. Na maanden van rouw en een periode zonder muziek besloot hij weer muziek te maken en alle invloeden uit zijn leven op die plaat samen te voegen. Akoestische jazz, jazz-rock fusion, funk, r&b, pop en soul komen samen op wat uiteindelijk zijn laatste plaat zou worden.

Bekijk hieronder George Duke op lead vocals in Zappa's band The Mother of Inventions

The Mothers of Invention zonder Duke Beeld ANP
The Mothers of Invention zonder DukeBeeld ANP
Meer over