George Clooney blijft onaantastbaar leuk

Wat heeft George Clooney dat anderen niet hebben, vraagt Floortje Smit zich af in Venetië. De superster heeft zelfkennis, zelfspot en zelfbeheersing.

George Clooney Beeld bruno
George ClooneyBeeld bruno

Natuurlijk wordt het hem woensdag gevraagd tijdens de persconferentie voor het politieke drama The Ides of March. Gaat regisseur en acteur George Clooney ook nog eens de politiek in?
'Luister', zegt hij dan, 'er is nu een kerel president die slimmer, aardiger en meer compassie heeft dan wie dan ook. En hij heeft het nu heel moeilijk, dus waarom zou iemand zo'n baan willen?'

Voorverkiezingen
En dat is precies wat je je afvraagt bij de openingsfilm van het 68ste filmfestival van Venetië. The Ides of March speelt zich af tijdens de campagne voor de democratische voorverkiezingen. Een integere campagnejongen (gespeeld door Ryan Gosling, niet aanwezig in Venetië) raakt tijdens de democratische voorverkiezingen verstrikt in vuile politieke spelletjes. En passant verstopt Clooney wel wat van zijn bekende politieke statements in zijn film, maar de politieke arena schetst hij vooral als een plek waar ethiek ver verwijderd is van politieke idealen en iedereen voortdurend gemangeld dreigt te worden.

Geen wonder dat deze bewerking van het toneelstuk Farragut North in 2007 even op de plank werd gelegd, toen Barack Obama op het politieke toneel verscheen. 'Iedereen was in zo'n goede stemming en dit was zo cynisch dat we het op de plank moesten leggen. Nou, dat duurde ongeveer een jaar', voegt hij toe.

Clooney mag nog steeds zijn eigen charmante zelf zijn, zelfverzekerd als hij is tijdens de persconferentie, maar het lijkt erop alsof het pessimisme bij idealist Clooney zelf ook heeft toegeslagen. Toch, zo benadrukt hij, maakte hij deze film niet als politieke film. 'Het had zich ook op Wall Street kunnen afspelen, bijvoorbeeld. Het gaat over moraliteit, over of je wel of niet je ziel zou verkopen voor een bepaalde uitkomst.'

Vurige discussie
Het uiterst onderhoudende politieke drama leverde in ieder geval al een half uur durende, vurige discussie op onder de juryleden, verklapte voorzitter Darren Aronofsky, die vooral zoekt naar films die hem 'emotioneel en intellectueel stimuleren'. 'Maar voor mij is dit vooral lol. Ik hoop dat dat mag.'

Hij werpt een schuine blik naar festivaldirecteur Marco Müller die bijna vaderlijk tussen de juryleden zit. Aronofsky is een bekende van het festival: Black Swan opende het festival vorig jaar, The Wrestler won in 2008 De Gouden Leeuw en ook The Fountain (2006) ging er in première.

En in Müllers laatste jaar als festivaldirecteur domineren ook bekenden de 23 films in de competitie. Natuurlijk maakte hij weer de gebruikelijke mix van sterrenfilms en arthouse. Maar dit jaar zit er maar één debuut bij. De uiterst sterke competitie is een combinatie van gevestigde regisseurs als David Cronenberg, Alexander Sokurov en Roman Polanski, en tweede of derde films van veelbelovende nieuwkomers, zoals Steve McQueen, Eran Kolirin en Giorgos Lanthimos. 'Ik kan me niet herinneren ooit naar een festivalcatalogus te hebben gekeken en zo opgewonden te zijn', aldus juryvoorzitter Aronofsky. Extra afscheidskadootje voor Müller: voor de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog zijn alle films in het officiële programma van het festival wereldpremières.

Kostuumfilm
Veel Müllers bekenden slaan wel opmerkelijke wegen in. Andrea Arnold, die in haar werk het hedendaagse Engeland zo indrukwekkend wist te vangen, komt met een verfilming van het klassieke Wuthering Heights. Ook Cronenberg brengt een kostuumfilm: A Dangerous Method is een biografische film over Jung (Michael Fassbender), Freud (Viggo Mortensen) en hun relatie tot een patiënte (Keira Knightly). Striptekenaars Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud, die in 2007 de juryprijs wonnen in Cannes met de prachtige animatiefilm Persepolis, verfilmen nu opnieuw een strip, maar dan in live action. Polanski komt met een vileine komedie over keurig nette New Yorkers, met Kate Winslet en Jodie Foster in de hoofdrollen.

Clooney is overigens niet de enige regisseur die de sterrenspotters naar de rode loper zullen trekken: buiten de competitie draaien ook Madonna's W.E., James Franco's regiedebuut Sal en Al Pacino's Wilde Salmone.

Meer over