KunstVolkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019

Genomineerden Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019

Neo Matloga, Funda Gül Özcan en Lonneke van der Palen zijn de drie genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019. De prijs wordt dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd en is een samenwerking van de Volkskrant, Stedelijk Museum Schiedam en Avrotros. 

Neo Matloga, Meneer le mistress.

Het werk van de drie kandidaten wordt van 16 maart tot en met 16 juni in Schiedam tentoongesteld. Halverwege de expositie wordt de winnaar bekendgemaakt. Die ontvangt een geldbedrag van 10 duizend euro, ter beschikking gesteld door de Rabobank. 

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een oeuvreprijs voor getalenteerde kunstenaars van 35 jaar of jonger, wonend en werkend in Nederland. Eerdere winnaars van de prijs waren onder anderen Anne Geene, Evelyn Taocheng Wang, Bram De Jonghe, Femmy Otten en Floris Kaayk. 

De drie genomineerden zijn voorgedragen door kenners uit de Nederlandse kunstwereld. Kunstverzamelaar Rattan Chada koos Neo Matloga. De Zuid-Afrikaanse schilder, geboren in 1993, was deelnemer aan De Ateliers in Amsterdam en kreeg vorig jaar al bekendheid met zijn levensgrote genreschilderingen in zwart-wit tijdens de tentoonstelling Tell Freedom in Kunsthal Kade in Amersfoort. In 2018 won hij bovendien de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

De Duitse Funda Gül Özcan (1984) werd voorgedragen door Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum in Utrecht. Gül Özcan richt (soms zaalgrote) vitrines in met een hyperkleurige bric-à-brac van botsautootjes, plastic palmboompjes en flikkerend neonlicht, begeleid door flipperkastgeluid, alsof je over een kermis loopt. In 2016 werd haar bijdrage aan de Open Dagen van de Rijksakademie in Amsterdam als een van de hoogtepunten gezien.

Funda Gül Özcan, FUNFAIRAFFAIR.Beeld Funda Gül Özcan

Ten slotte stelde fotograaf Robin de Puy de Nederlandse Lonneke van der Palen (1985) als kandidaat voor. Van der Palen weet als  fotograaf even goed raad met modellen en kleding als hoe ze wattenstaafjes, plastic bekertjes en zakken in beeld moet brengen: kleurig en gestileerd. 

Lonneke van der Palen, Bernard Buffet I.

Naast een geldpijs krijgt de winnaar dit jaar voor het eerst ook een publicatie dankzij het Jaap Harten Fonds. Tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers stemmen op hun favoriete kunstenaar. De winnaar daarvan wordt op 2 juni bekendgemaakt en ontvangt 2.500 euro, eveneens door de Rabobank beschikbaar gesteld.

Meer over