NecrologieGennadi Rozjdestvenski

Gennadi Rozjdestvenski kon orkesten bijsturen met een opgetrokken mondhoek of een trilling van het ooglid

Dirigent Gennadi Rozjdestvenski (1931-2018)

Dirigeren zag er zo nonchalant uit bij Gennadi Rozjdestvenski. De Rus die zaterdag op 87-jarige leeftijd in zijn woonplaats Moskou is overleden, kon orkesten bijsturen met een opgetrokken mondhoek of een trilling van het ooglid. Het was schijnbare nonchalance, want als iemand ontspanning paarde aan accuratesse, was het Gennadi Rozjdestvenski.

Ze maakten het mee bij het Residentie Orkest, waar de Rus tot 2000 een aantal seizoenen als vaste gastdirigent op de bok stond. Bovendien merkten de Haagse musici dat repeteren voor hem een noodzakelijk kwaad was. Rozjdestvenski spaarde zijn magie liever voor concerten en operavoorstellingen. Zoals in 2002, toen hij bij De Nationale Opera, met de Hagenaars in de bak, Sjostakovitsj’ opera ‘De neus’ fabuleus neerzette.

Rozjdestvenski werd in 1931 in Moskou geboren als zoon van een dirigent en een zangeres. Op z’n 20ste debuteerde hij in het Bolsjoj-theater. Daarna ging het met zijn carrière crescendo. Hij bleef actief bij het Bolsjoj en leidde daarnaast het staatsomroeporkest. In 1982 richtte hij het Staatssymfonieorkest van het Ministerie van Cultuur op. Gaandeweg ontpopte Rozjdestvenski zich als een durfal. Hij dirigeerde premières van componisten die in de sovjetesthetiek gevoelig lagen, zoals Alfred Schnittke en Sofia Goebajdoelina.

In 1968 debuteerde hij met een Russisch programma bij het Concertgebouworkest. Na 1975 hield Rozjdestvenski het er even voor gezien. Een kwestie van bijgeloof: er overleden hem teveel Russen na een optreden in het Concertgebouw, zoals in 1974 de violist David Oistrach en in 1981 de dirigent Kirill Kondrasjin. Pas in 1995 liet Rozjdestvenski zich in de Amsterdamse Grote Zaal weer zien.

Met het Residentie Orkest brak hij een lans voor de veronachtzaamde symfonieën van Matthijs Vermeulen. Voor het Britse label Chandos zette hij er een aantal op cd.

Meer over