Geniaal getekend, Sweeney Todd en De Getemde Feeks

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van geniale tekeningen tot de meester van ongepast naakt.

Rembrandt van Rijn, een oude vrouw met een platte muts. Beeld Monique Vermeulen
Rembrandt van Rijn, een oude vrouw met een platte muts.Beeld Monique Vermeulen

1. Beeldende kunst: Geniaal getekend

Het Cromhouthuis, Amsterdam, t/m 15/11.

De collectie van de Amsterdamse kolenhandelaar Carel Joseph Fodor (161 schilderijen, 302 prenten, 877 tekeningen) kwam na zijn dood uiteindelijk onder het beheer van het Amsterdam Museum. Dat toont nu in het Cromhouthuis een greep uit de tekeningen. Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits stelde de selectie samen. De expositie (een dikke twintig tekeningen verdeeld over twee kamertjes) is bescheiden, maar schitterend. Wilt u top-of-the-bill tekenkunst zien in een varia aan media (zilverstift, loodstift, rood- en zwart krijt, bruine inkt, et cetera), hier moet u zijn.

Stefan Kuiper

2. Musical: Sweeney Todd

Door Stichting Zonnehuis Muziektheater. Regie Koen van Dijk. Landelijke tournee t/m 11 november.

Dit weekend begon de landelijke tournee van Sweeney Todd, de horrorkomedie over de Londense barbier die wraak wil nemen op de rechter die hem zijn grote liefde afpakte. Dit complexe meesterwerk van musicalcomponist Stephen Sondheim werd in 2016 indrukwekkend uitgevoerd in theater het Zonnehuis in Amsterdam. De sterke cast is grotendeels intact gebleven: René van Kooten als kapper Sweeney, Vera Mann als de bakker die de slachtoffers van zijn wraakactie in zalige pasteitjes helpt te verwerken.

Joris Henquet

Tekst gaat verder onder de video.

3. Film: Terminator 2: Judgement Day (3D- re-release)

Regie James Cameron.

Onelinerkanon Arnold Schwarzenegger (Hasta la vista, baby!), wonder woman avant la lettre Linda Hamilton en toekomstig-rebellenleider Edward Furlong trachten te voorkomen dat de mensheid door zelfbewuste machines wordt vernietigd. Wat een feest is het om dit meesterwerk uit 1991 opnieuw óf voor het eerst in de bioscoop te kunnen zien

Berend Jan Bockting

Tekst gaat verder onder de video.

4. Film: The Nile Hilton Incident

Regie Tarik Saleh.

De Zweedse regisseur-scenarist Tarik Saleh baseerde zijn politieke thriller op een moordzaak die in Egypte veel stof deed opwaaien. Saleh gaf zijn eigen draai aan het verhaal en verplaatste het naar december 2010, kort voordat de Arabische Lente in Egypte tot massale demonstraties leidt. The Nile Hilton Incident laat zien hoe verstikkend de invloed van een corrupt systeem kan zijn.

Pauline Kleijer

Tekst gaat verder onder de video.

5. Theater: De Getemde Feeks

Theater, van Shakespeare door Shakespeare Theater Diever. Regie Jack Nieborg. Shakespearetheater Diever, t/m 23/9.

Regisseur Jack Nieborg maakt van De Getemde Feeks een onvervalste komedie, zonder de bittere kantjes die dit stuk ook heeft. De leukste en briljant gechoreografeerde scène is die vlak na de pauze, wanneer Petruchio zijn bruidje meeneemt naar huis en zijn bedienden in paniek raken. Met zwarte pruiken en witte schorten speelt het ensemble een stel duveltjes uit een doos, die overal en nergens opduiken. Perfect getimed en erg grappig.

Hein Janssen

6. Beeldende kunst: Jans Muskee: Absoluut misschien

T/m 7 januari, Drents Museum, Assen.

Jans Muskee, de meester van ongepast naakt en alle ongemakkelijke gevoelens die daarbij horen, heeft een solotentoonstelling gekregen in het Drents Museum. Muskee gebruikt voor zijn tekeningen zowel gevonden foto's als door hemzelf gefotografeerde ensceneringen, die hij in pastel uitwerkt. De werken zitten vol kunsthistorische verwijzingen. Wie de tentoonstelling bezoekt, moet even goed opletten bij de pasteltekening Hallo JUMBO. Het lijkt aanvankelijk een doodgewone prent maar hoe beter je kijkt hoe vreemder het wordt.

Joost Pollmann

Meer over