Genadeslag

Even slikken: alwéér een mes in een kruis geplant

De genadestoel wacht op hem. 'And the mercy seat is waiting. And I think my head is burning.' Johnny zingt dat hij zijn hoofd voelt branden. Zijn hart. Zijn ziel. Hij hunkert naar het einde. En trouwens, hij sprak de waarheid. Oog om oog, tand om tand.

Een hotelkamer met een geplunderde minibar. Op de laptop zingt Johnny Cash The Mercy Seat, Nick Caves moordballade over een ter dood veroordeelde die op de elektrische stoel sterft en weigert zijn daden onder ogen te zien, tot de dood hem uiteindelijk tot één bekentenis dwingt. Als Johnny gromzingt dat hij niet bang is om te sterven, draait Joe de cilinder van zijn revolver rond. Drukt de loop tegen zijn voorhoofd. Oefent druk uit op de trekker. Er wordt op de deur geklopt.

Joe Donovan, hoofdpersoon in de thriller The Mercy Seat - met als Nederlandse titel Genadeslag - ontsnapt ternauwernood aan de dood en het zal niet de enige keer zijn. De lezer is gewaarschuwd voor het 'rauwe geweld op bijna iedere pagina' van de Britse auteur Martyn Waites. Zelfs voor degene die gewend is aan fors geweld zal het af en toe even slikken zijn als er weer een mes in een kruis geramd wordt, duimen in ogen worden gedrukt en gebroken glas in een hals wordt rondgedraaid.

Maar er is veel meer dan dat: een sterk, mooi opgebouwd verhaal, bemand door personages die niet alleen hun schaduw achterlaten, in een harde setting in het noordoosten van Engeland, Newcastle.

'Het huizenblok was van zichzelf al somber en de regen maakte het nog erger. Het was een dumpterrein voor mensen die in zo ongeveer ieders ogen buiten de samenleving stonden. Thatchers twintig jaar oude opmerking dat er niet zoiets als een samenleving bestaat, kon als excuus en troost voor deze vergeten wijk in het West End van Newcastle dienen. Een gebied dat monsters voortbracht. De ouders: armoede, slechte huisvesting, slechte schoolopleiding, verwaarlozing. Hun kroost: misdaad, incest, haat, nihilisme. Drugs. '

Vaste hoofdpersoon in dit eerste boek, van wat een serie wordt, is Joe Donovan, een onderzoeksjournalist wiens leven een paar jaar geleden ophield toen zijn 6-jarige zoontje verdween. Hij leeft als een wrak in een bouwval, maar wordt door de hoofdredacteur van zijn vroegere krant, de Herald, te hulp geroepen als een andere journalist vermist wordt. De enige die aanwijzingen heeft voor die verdwijning en wat daarachter steekt, is Jamal, een straatjongen en schandknaap. In een vunzig hotel pikte hij een minidisc, waarop informatie staat waarvoor belanghebbenden bereid zijn te moorden. Geplaagd door nachtmerries en inzinkingen baant Donovan zich een weg door een inktzwarte poel van kindermisbruik, politiecorruptie, chantage, ontvoeringen, marteling en moord.

De auteur weet hoe hij een smeerlap moet neerzetten. Vader Jack, een vroegere maatschappelijk werker, met een opvanghuis voor tieners - die hij beestachtig misbruikt - wordt beschreven als een overvette man, naar oud zweet en bederf ruikend, met 'donkere, verzonken ogen, als kiezelsteentjes op de bodem van een met algen overwoekerd, stinkend rotsmeer'. Zet daarnaast een psychopaat, bijnaam 'Hammer', die met plezier martelt, en het lijkt al bijna teveel van het slechte.

Maar het slechte is er ook om bestreden, en af en toe overwonnen, te worden. En steeds weer klinkt er muziek op de bladzijden. Niet alleen Johnny Cash, ook Amy Winehouse weet de stemming er in te houden; Fuck Me Pumps.

De regenmakers - T. Jefferson Parker. Vertaald uit het Engels door Hugo Kuipers. Bruna; 255 pagina's; € 18,95; ISBN 978 90 229 9315 6.

De auteur schrijft altijd indringend over verliezen en overleven. Ook nu weer. Een man verliest vrouw en zoon bij een aanslag. Een televisie-weervrouw die regen kan maken, wordt gestalkt. 'Zonder hoop en verwondering kan je niet eens je lippen bewegen.'

De omgekeerde man - Fred Vargas. Vertaald uit het Frans door Rosa Pollé. De Geus; 287 pagina's; € 18,90; ISBN 978 90 445 0344 9.

Altijd e

en winnend boek. Alleen superlatieven: oorspronkelijk, humoristisch, tragisch, obsessief. Bestaat de weerwolf? Carrousel van intelligente en absurde menselijke en dierlijke verhoudingen.

Meer over